Fond za osobe sa invaliditetom 1.7 milijardi dinara

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr
BEOGRAD –

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je danas da ukupan fond za osobe sa invaliditetom iznosi 1,7 milijardi dinara za 2020. godinu i da će on biti utrošen u skladu sa dogovorom 35 udruženja saveza osoba sa invaliditetom.

„Očekuju nas dva konkursa, jedan stalni, a drugi programski. Sredstva za programski su 270 miliona dinara i to je 30 miliona više u odnosu na 2018. godinu, dok je stalni konkurs 165 miliona dinara. Ukupan fond kada su u pitanju osobe sa invaliditetom iznosi 1,7 milijardi i on će svakako biti utrošen u skladu sa dogovorima“, istakao je Đorđević.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Ministar se sastao danas sa predstavnicima 35 saveza udruženja osoba sa invaliditetom, a sastanak je tematski bio vezan za kraj godine, ali i za planove za predstojeću 2020. godinu.

„Uspostavili smo novo pravilo da sredstvima upravljamo zajednički. Ministarstvo je tu da kontroliše, a osluškujemo koje su njihove potrebe. Postoje i primeri da neki savezi nisu u skladu sa dogovorom trošili novac u prethodnoj godini i mi ćemo videti zašto je to tako“, rekao je Đorđević.

U Srbiji trenutno postoji 596 udruženja koja čine ove saveze i ministarstvo se jednom u tri meseca sastaje sa njima kako bi raspravljali o tekućim problemima i planovima.

Ministar je danas razgovarao i o problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, a jedan od njih je diskriminacija na radnom mestu.

„Moj predlog je da uradimo nešto slično kao sa trudnicama i porodiljama. Mogli bi smo osobama sa invaliditetom da otvorimo mogućnost da prijave kršenje radnih prava, besplatno, pozivom na broj 0800/300-307. Da vodimo i poseban registar onih kompanija za koje se pokaže u inspekcijskom nadzoru da su kršile njihova prava. Na taj način pokazali bi da smo kao država i vlada krenuli u ozbiljnu borbu protiv ovog vida zloupotreba i da smo na strani osoba sa invaliditetom“, dodao je ministar.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*