Pogledajte kako je izgledao Tutankamon: Naučnici „oživeli“ lice dečaka faraona

Foto: Pixabay
Međunarodni tim eksperata je zahvaljujući savremenim tehnologijama sa najvećom preciznošću do sada „oživeo“ lice egipatskog faraona Tutankamona.
Naučnici iz Brazila, Australije i Italije su, uz pomoć digitalnog modela, rekonstruisali Tutankamonovo lice na osnovu njegove mumificirane lobanje.
Rekonstrukcija je otkrila mlado lice faraona koji je umro u tinejdžerskom uzrastu pre više od 3.000 godina.
Brazilski grafički ekspert Cicero Moraeš, koji je koautor studije, saopštio je da mu Tutankamon izgleda kao mlad čovek nežnih crta lica.
Gledajući u njega, više vidimo mladog učenika nego političara punog odgovornosti, što njegovu istorijsku ličnost čini još zanimljivijom„, rekao je Moraeš.
Grobnica čuvenog „dečaka kralja“ je otkrivena zajedno sa njegovim posmrtnim ostacima i svim dragocenostima, koje je pronašao britanski arheolog Hauard Karter 1922. u egipatskoj Dolini kraljeva.
Ovo nije prvi put da su naučnici pokušali da rekonstruišu lice mladog faraona, pošto je to već učinjeno 2005. godine, a Majkl Habiht, egiptolog i arheolog sa Univerziteta Flinders u Australiji, koji je koautor studije, saopštio je da ima mnogo sličnosti između dve rekonstrukcije.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*