GODIŠNJICA TRAGEDIJE U KONTRASTU Požar odneo šest mladih života

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Prvog aprila se navršava osam godine od velike tragedije u novosadskoj diskoteci „Kontrast”. Tog 1. aprila 2012. godine oko dva sata posle ponoći došlo je do požara kod bine zbog loših elektroinstalacija, a u haosu koji je potom nastao zbog postojanja samo jednog izlaza, šest mladih ljudi je nastradalo, uglavnom od gušenja dimom u prostorijama toaleta na spratu.

Foto: Dnevnik (F. Bakić)

U toj tragediji poginuli su Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada Marina Aničić (25) iz Čuruga, Milena Dalmacija (28) iz Futoga, Renato Vuković (20) iz Kikinde, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka i Marko Pavlović (29) iz Kragujevca.

Za smrt poginulih osuđeni su i do sada su uglavnom i odslužili zatvorske kazne vlasnik diskoteke Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga. Ganić je prvostepeno osuđen na pet godina zatvora, zakupci Stanišić i Ratković na devet i sedam godina, dok je električar Papuga osuđen na devet godina zatvora. Ganiću je kasnije kazna preinačena na četiri godine, i nakon izdržane dve trećine, pušten je na slobodu, a nedavno je preminuo.

Javnosti još nije poznato da li su i ostali uspeli da izdejstvuju da ranije budu pušteni na slobodu, pošto su sada već odslužili dve trećine kazne ili su pri kraju njenog služenja.

Postupak se vodio i protiv inspektora i na kraju su na optuženičku klupu sela trojica inspektora protivpožarne zaštite, načelnica Turističke inspekcije Radoslava Rončević i građevinski inspektor Veselin Kerac, i svi su na kraju oslobođeni optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

Porodice nastradalih su u međuvremenu povele spor protiv Republike, Grada i vlasnika i zakupca diskoteke za naknadu nematerijalne štete u visini od 380 miliona dinara i sud je decembra 2017. godine presudio u njihovu korist u vrednosti od 46,2 miliona dinara.

Od 2016. godine neposredno pored „Kontrasta” nalazi se i spomen-obeležje poginulima u vidu neupotrebljivih protivpožarnih stepenica.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*