Goran Trivan sa delegacijom Programa Ujedinjenih nacija za ljudska naselja

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je danas sa delegacijom Programa Ujedinjenih nacija za ljudska naselja (UN HABITAT), u kojoj su bili Šipra Narang Suri, koordinatorka Ogranka za urbano planiranje i dizajn, i Markus Mair, šef Odeljenja za planiranje klimatskih promena. U razgovoru su učestvovali i predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je domaćin delegaciji tokom njene dvodnevne posete Srbiji.

U sadržajnom razgovoru, obostrano je izražena velika zainteresovanost za nastavak i produbljivanje saradnje Srbije i ove značajne međunarodne organizacije, a posebna pažnja posvećena je doprinosu Srbije međunarodnom procesu ublažavanja i adaptacije na klimatske promene.

Kako je naglasio ministar Trivan, u borbi protiv klimatskih promena gradovi igraju ključnu ulogu, a urbanizam i graditeljstvo danas diktiraju način na koji ćemo živeti na Planeti. Ocenjujući razgovor sa delegacijom UN HABITAT kao nastavak dobre saradnje, konstatovao je da, pored uključivanja naše zemlje u veće programe i projekte, ona može obuhvatiti i zajedničke predloge dva ministarstva o inovativnim rešenjima inkluzivnih i održivih urbanih sredina.

Srbija, iako značajno ne doprinosi globalnom zagađenju, veoma je zainteresovana za realizaciju klimatskih akcija, i u ozbiljnim je pripremama za adaptaciju na klimatske promene, ukazao je Trivan. Srbija žurnim koracima ide u ovoj oblasti, a pored usvajanja strateških dokumenata, već naredne godine Srbija ulazi u veliku akciju pošumljavanja, najavio je. On je rekao da, to što je naša zemlja izabrana za jednog od potpredsednika Skupštine Ujedinjenih nacija za životnu sredinu – UNEA 5, a zatim i potpredsednika sledeće Konferencije Ujedinjenih nacija o promeni klime COP 26  i člana Biroa Konvencije  u ime Istočnoevropske grupe zemalja, dokazuje da i male zemlje kao što je Srbija imaju lidersku ulogu u borbi protiv klimatskih promena. Mi ćemo učiniti sve da dostignemo ciljeve, jer to nije stvar politike, već stvar života, ukazao je Trivan.

Šipra Narang Suri je u razgovoru ukazala da je borba protiv klimatskih promena jedan od stubova i strateških ciljeva u delovanju ovog programa Ujedinjenih nacija, a da je bolje upravljanje u urbanim sredinama, a posebno briga o osetljivijim grupama stanovnika, naročito značajno za pomoć u ublažavanju posledica klimatskih promena. Ona je naglasila zainteresovanost UN HABITAT za uključenost Srbije, i izrazila podršku angažovanju Srbije u međunarodnim projektima koji će doprineti klimatskoj održivosti u urbanim sredinama.

Na sastanku je dogovoreno da se naknadno razmotre mogućnosti i razvijaju konkretniji oblici zajedničke saradnje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*