Građani mesečno plate oko 13 miliona računa, moguća besplatna usluga automatskog plaćanja

Foto: Pixabay

Stručnjaci su izračunali da građani u Srbiji mesečno plate oko 13 miliona računa i da 60 odsto njih redovno ih izmiruje.

Foto: Pixabay
Ako idete od šaltera do šaltera, da biste izbegli provizije EPS-a ili teleoperatera, možda ćete uštedeti stotinak dinara mesečno, ali ćete sigurno izgubiti dosta sati u redovima.
Postoje i usluge elektronskog plaćanja ili trajni nalozi, ali su oni ili deo paketa koji se naplaćuje ili su fiksni iznosi. Sve su to razlozi da Udruženje banaka ponudi klijentima besplatnu uslugu direktnog plaćanja.
Ovo je nov, u stvari nije nov način jer se u Evropskoj uniji 30 odsto plaćanja obavlja putem direktnih zaduženja. U našem slučaju ovo je način da bez odlaska u banku možete da izvršite svoje obaveze. To su obaveze iz komunalnog domena osiguranja – obaveze koje frekventno plaćate iz meseca u mesec„, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar UBS.
Interes banaka je da se što više ljudi uključi u sistem, da bude što manje gotovine u opticaju i da sve banke budu u sistemu jer im se ne isplati da troše resurse na male provizije.
Dobra strana automatskih plaćanja je što sve možete da platite bez provizije, bez čekanja u redu i da u slučaju ako izgubite račun uvek možete da dokažete da ste ga platili.
Oni koji ne žele da plate sve dažbine svakog meseca mogu da se izjasne koje račune će plaćati, a koje ne, i to sa fiksnim datumom ili datumom dospeća.
Zakon o Zaštiti korisnika finansijskih usluga nalaže bankama da krajem godine izveste klijenta o svim stavkama koje su im naplaćene tokom godine, uključujući provizije i naknade. Iako se naknade razlikuju od banke do banke i vrste paketa usluga, Udruženje banaka nudi besplatnu uslugu za penzionere i fizička lica koja žele da im se sa računa direktno bez provizije naplaćuju računi za komunalne usluge, struju i slično.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*