Rusi umešani u hakerski napad protiv Makrona?

EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Pariski list Mond piše da su hakeri povezani sa GRU umešani u hakerske napade na e-poštu tima za predizbornu kampanju francuskog predsednika 2017. godine.

EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Hakeri povezani sa ruskom vojnom obaveštajnom službom (GRU) umešani su u hakerske napade na elektronsku poštu tima koji je vodio predizbornu kampanju predsednika Emanuela Makrona 2017. godine, preneo je danas pariski list Mond.

Dve specijalizovane jedinice povezane sa GRU-om su „naizmenično ciljale imejlove ljudi bliskih budućem predsedniku Francuske“, naveo je list koji se oslanja na rad dva stručnjaka za Gugl kao i na istragu firme Fajeraj (FireEye) specijalizovane za lov sofisticiranih hakera, među kojima je ruski državni aparat.

To otkriće dolazi dva dana pre posete ruskog predsednika Vladimira Putina Parizu gde će učestvovati na samitu o Ukrajini.

Mond prenosi da je prva hakerska grupa nazvana APT28 u martu 2017. godine dobila zadatak „krađe identiteta“ tako što je slala mejlove metama kako bi im ukrala šifre i imena. Mesec dana kasnije, druga hakerska grupa Sendvorm (Sandworm), nastavila je tu operaciju.

Dva dana pre drugog kruga predsedničkih izbora, tačno 5. maja 2017. godine, nekoliko hiljada dokumenata o Makronovoj izbornoj kampanji počelo je da se emituje na internetu.

Makron, koji je 7. maja pobedio kandidatkinju ekstremne desnice Marin Le Pen, izjavio je tada da je urađena „operacija destabilizacije“ kako bi se izazvala sumnja i širile dezinsformacije.

Japanska kompanija za bezbednost na internetu Trend Mikro je još u aprilu 2017. godine navela da je grupa APT28 pokušala hakerski napad na Makronov predizborni tim.

Mond navodi da ta informacija nije potvrđena i ne zna se da li je urodila plodom.

Rusija je inače demantovala bilo kakvu umešanost u predsedničke izbore u Francuskoj, dok je GRU osumnjičen da se mešao u nekoliko izbornih kampanja, među kojima je predizborna kampanja u SAD.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*