Gucatijev advokat optužuje tužioca za saradnju sa Srbijom

U uvodnom izlaganju odbrane, Džonatan Ris tvrdi da su poverljiva dokumenta objavljena u interesu kosovske javnosti

Sud za zločine OVK u Hagu (Foto: EPA/ Phil Nijhuis)

Džonatan Eliston Ris, branilac Hisnija Gucatija, vođe veterana OVK, optuženog za zastrašivanje haških svedoka, juče je optužio tamošnje specijalizovano tužilaštvo za saradnju sa „srpskim ratnim zločincima” kako bi došlo do inkriminišućih podataka protiv kosovskih Albanaca.

Ris je svoje uvodno izlaganje započeo naglašavajući da je reč o instituciji Kosova, koju je nazvao nezavisnom i suverenom državom, koja je sarađivala sa MUP-om Srbije i oficirima iz vremena Slobodana Miloševića u potrazi za dokazima protiv OVK. On je citirao dokumenta koja navodno ovo potvrđuju, a koja su pod oznakom „skandalozno” objavili mediji na Kosovu.

Pomenuo je imena Srba koji su bili pripadnici policije na Kosovu, rekavši da oni sada pomažu haškom tužiocu. Naveo je da, prema tim dokumentima, tužilaštvo u Hagu traži saradnju sa Srbima koji su na spisku od 17 osoba koje potražuje Interpol.

Advokat je govorio i o saradnji kabineta tužioca Džeka Smita sa bivšim srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem. U uvodnom izlaganju pomenuo je i slučaj „Panda”, napomenuvši da su srpske bezbednosne snage ubijale svoje sunarodnike kako bi za to okrivili Albance.

„Kako možete da tvrdite da želite da zadovoljite pravdu a sarađujete sa organima koji su činili zločine? Ovo je kukavičko tužilaštvo i kukavičko krivično gonjenje”, ocenio je Ris.

Dodao je da prema Zakonu o tajnosti podataka, klasifikacija podataka ne treba da se koristi kao instrument za prikrivanje kršenja zakona, ocenjujući da ih je Gucati objavio u interesu javnosti. On je na kraju uvodnog izlaganja kazao da tužilaštvo izbegava da odgovori na ključno pitanje – ko je iz njihove kancelarije u tri navrata tokom septembra prošle godine dostavio udruženju veterana OVK poverljiva dokumenta iz istraga koje se vode u Hagu, već umesto toga tvrdi da su ti spisi ukradeni i štiti zaposlenog koji je to uradio.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedeljak kada će Gucati izneti odbranu. Ročištu trenutno ne prisustvuje optuženi Nasim Haradinaj, njegov zamenik, koji je zaražen virusom korona. Obojica su optužena i prebačena u Hag nakon što su na konferenciji za novinare obelodanili imena potencijalnih svedoka u procesima protiv OVK što je za posledicu imalo veliki rizik za njihovu bezbednost.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*