Gutereš: Pandemija je pretnja svetskom miru, najozbiljniji test za UN za 75 godina postojanja

EPA/DAI KUROKAWA
NJUJORK –

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je na zatvorenoj sednici Saveta bezbednosti svetske organizacije ocenio da pandemija virusa korona predstavlja pretnju međunarodnom miru i sigurnosti, zbog mogućnosti da dovede do pojačanih socijalnih nemira i nasilja, koji bi ugrozili borbu sa bolešću, javlja danas AP.

Kao posebnu opasnost po globalnu bezbednost Gutereš je izdvojio teroriste koji mogu zdravstvenu krizu iskoristiti za svoje akcije, bioterorističke napade i činjenicu da pandemija ugrožava mirovne napore.

EPA/DAI KUROKAWA

Gutereš je izjavio da bi jedinstvo i odlučnost Saveta bezbednosti značili mnogo u vremenu krize, ali se 15 članica tog tela UN nije moglo dogovoriti o sadržaju zajedičke izjave za medije.

Prema rečima Gutereša, UN se suočavaju sa najozbiljnijim testom tokom 75 godina postojanja.

Radi se o borbi ove generacije i razlogu postojanja samih UN, ocenio je Gutereš.

On je kao pretnje globalnom miru naveo i smanjenje poverenja u državne institucije, ekonomsku nestabilnost, političke napetosti izazvane odlaganjem izbora, nesigurnost vodećih partija u nekim zemljama, koja vodi podelama i nemirima, i mogućost da pandemija dovede do ugrožavanja ljudskih prava.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*