Od danas u 17 časova najduži policijski čas – do ponedeljka u pet sati

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr
BEOGRAD –

Danas u 17 sati počeće najduži policijski čas od uvođenja vanrednog stanja, koji će trajati do ponedeljka u 5 sati ujutru, što će važiti i svakog narednog vikenda.

Država je tu meru donela, jer su prethodni vikendi pokazali da su subota i nedelja dani kada je na ulicama, u parkovima, i izletištima gužva, jer građani ne poštuju pozive da i izvan policijskog časa ostanu kod kuće, osim onih koji rade i koji idu u nabavku.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Mera potpune zabrane kretanja od petka u 17 sati do ponedeljka u 05 časova važi za sve građane.

Izuzetak je mogućnost da stariji od 65 godina, za koje od uvođenja vanrednog stanja važi potpuna zabrana kretanja, petkom mogu u nabavku namirnica od 04 do 07 sati ujutru, pa im je zato kretanje dozvoljeno petkom od 03 do 08 časova.

Takođe, vlasnici kućnih ljubimaca mogu svoje životinje da prošetaju svaki dan od 23 do 01 čas, a subotom i nedeljom od 08 do 10 sati, i to na 20 minuta, najdalje 200 metara od mesta prebivališta.

U gradovima potpuna zabrana kretanja važi za ljude starije od 65 godina, dok je u ruralnim sredinama granica 70 godina.

Zabrana kretanja za sve važi svakog dana od 17 sati do 05 časova ujutru narednog dana.

Da se kreću u to vreme, mogu samo oni koji moraju da rade kako bi bilo obezbeđeno funkcionisanje svakodnevnog života, ali za to im je potrebna posebna dozvola za kretanje, kao i radni nalog poslodavca.

Te dozvole za kretanje mogu dobiti i privrednici, te poljoprivrednici zbog setve i neodložnih radova u polju, kao i građani koji brinu o drugima.

Takođe, u cilju sprečavanja širenja virusa korona, obustavljen je javni gradski prevoz, kao i međugradskog putnički, drumski i železnički, uz prekid međunarodnog putničkog drumskog, železničkog i avio-saobraćaja.

Za zaposlene koji moraju da rade, a to su pre svega lekari, policija, vojska, ali i ljudi zaposleni u komunalnim i delatnostima koje su neophodne za neometano odvijanje života ljudi, uz dozvole za kretanje i radne naloge, uspostavljen je linijski prevoz.

U javnom prostoru zabranjeno je okupljanje više od dvoje ljudi, a u zatvorenim – više od pet.

Istovremeno, odlukom Vlade Srbije svi pozitivni na virus korona biće lečeni u bolnicama – oni bez simptoma ili sa blažom kliničkom slikom u privremenim bolnicama, a sa težom kliničkom slikom u kovid bolnicama, što znači da za lakše pacijente nema više kućne izolacije.

Granice Srbije su zatvorene, i zabranjen je ulazak stranim državljanima u našu zemlju, izuzev akreditovanim diplomatama i strancima sa boravišnom dozvolom.

Građani Srbije koji se vraćaju u zemlju obavezni su da budu u izolaciji 28 dana.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*