Hapšenja nakon sumnje na terorizam: Navodno je planirana serija napada

Navodi se da je napad na božićnu pijacu na Stephansplatzu bio planiran. © APA / BARBARA GINDL
Navodi se da je napad na božićnu pijacu na Stephansplatzu bio planiran. © APA / BARBARA GINDL

Nakon hapšenja zbog sumnje na terorizam, saopšteno je da je planiran niz napada. Prvi cilj trebalo je da bude božićna tržnica na Stephansplatzu.

Prema istraživanju APA, pokretačka snaga terorističkog napada koji je navodno planiran u Beču, koji je trebalo da trese saveznu prestonicu između Božića i Nove godine, verovatno je bila 24-godišnja Čečenka koja je poslednji put bila smeštena u zatvoru u Hirtenbergu. Kažu da je u početku planirao njegov izlazak iz zatvora, a zatim čitav niz napada.

Eksplozivi planirani na bečkom Stephansplatzu

Prema istrazi, koju vlasti nisu potvrdile, prvobitno je planiran eksplozivni napad u centru Beča. Točnije, trebalo bi da utiče na božićno tržište na Stephansplatzu. Nakon toga trebalo je uslediti još atentata u Salzburgu, Nemačkoj, Francuskoj i Luksemburgu. Dvojica navodnih saučesnika tog muškarca – Čečenci, stari 25 i 31 godina, priveli su Okružni sud Viener Neustadt prošle nedelje. Dvadesetšestogodišnjak je sada prebačen u zatvor visoke bezbednosti. Na zahtev pravosuđa, APA ne otkriva naziv predmetnog zatvora.

Znamenitosti pravosuđa od 2015

Čovek koji se smatra glavnim osumnjičenim u vezi sa zacrtanim planovima napada nije pravosudje stranci. Dvadesetšestogodišnjak je već dva puta osuđivan zbog terorističke organizacije (član 278b Krivičnog zakonika). Čečenin porijeklom je možda internalizovao ideologiju radikalne islamističke terorističke milicije „Islamska država“ (IS).

Oktobra 2015. godine Bečki regionalni sud prvi put je proglašen krivim nakon što je želeo da se pridruži IS-u u društvu svoje majke i supruge u Siriji. Optuženi se slučajno našao u policijskoj proveri u Turskoj. Kako Čečenci nisu mogli da proizvedu važeću vizu, pritvoreni su i preko Bugarske vraćeni u Austriju.

Mladiću – njegovoj supruzi pred bečkim sudom se u potpunosti prikrio, tek kada je klimnuo na suđenju, dozvoljeno joj je da skine veo sa lica – dobio je dve godine bezuslovnog zatvora, ali je prerano pušten. To je uprkos činjenici da je postalo poznato da je on „misionizovao“ zatvorenike u zatvoru kao pobožnog muslimana i pretvorio poljskog katolika.

Samo nekoliko meseci nakon oslobađanja, Čečen je ponovo spakovao kofere da bi stigao u Siriju. Ovaj put trebalo bi da ide avionom do Istanbula, a potom preko tursko-sirijske granice do područja IS. Iako se obrijao kako ne bi privukao pažnju na aerodromu Schvechat, pažljiv službenik shvatio je da je njegov pasoš lažan. U oktobru 2017. godine islamistički Korneuburg ponovo je osuđen na dvije godine. Pored toga, otvoren je uslovno traženi pritvor iz prethodne kazne zatvora, tako da je morao odslužiti skoro tri godine.

24-godišnjak je kontaktirao osumnjičene saučesnike

U zatvoru u Hirtenbergu (JA), sada 24-godišnjak očigledno nije imao poteškoća u komunikaciji sa 25 i 31-godišnjim Čečenima, koji su bili u pritvoru nekoliko dana kao njegovi navodni saučesnici. Ovo je očigledno trebalo da mu pomogne da prvo pobegne iz zatvora. Nejasno je u kojoj su mjeri njih dvojica bili uključeni u terorističke planove 24-godišnjaka – on pripada čečenskoj manjini u Gruziji i samim tim nije ruski državljanin. Portparol javnog tužilaštva u Viener Neustadtu, Erich Habitzl, nije pružio nikakve informacije o ovoj i celoj stvari iz razloga kriminalne taktike.

Na zahtev APA, branioci navodnih saučesnika, Volfgang Blaschitz i Florian Kreiner, uverili su da su njihovi klijenti komunicirali sa zatvorenikom, „ali nisu planirali nikakve krive stvari“, kako je naglasio Blaschitz. Blaschitz predstavlja 25-godišnjaka, koji je na bečkoj sceni borilačkih veština poznat kao vrlo uspešan MMA (Miked Martial Arts) borac. Kao i 31-godišnjak, do sada mu nije naneta šteta i smatralo se da je dobro integrisan.

„Nije bilo pripremnih radnji u vezi s navodnim planovima napada“, rekao je Blaschitz. Kreiner je rekla da 31-godišnjak „nema nikakve veze sa čitavom stvari“. Otac porodice je musliman, „ali nije radikalizovan“. „Zatražio je samo privatne razgovore“ sa zatvorenikom.

IZVOR:VIENNA.AT

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*