I dalje nema nastave, danas nastavak pregovora o zahtevima učitelja i nastavnika

Foto: Pixabay/F1Digitals

Predstavnici školskih sindikata i Vlade Hrvatske danas nastavljaju pregovore o vladinoj ponudi za prekid štrajka u školama koji traje još od 10. oktobra.

Foto: Pixabay/F1Digitals

U petak je objavljeno da su učitelji i nastavnici na dvodnevnom izjašnjavanju velikom većinom glasova odbacili vladinu ponudu da se problem zaostajanja plata u obrazovanju reši kroz postupno povećanje od 10,4 odsto tokom iduće godine, ali preko povećanja osnovice i dodatke.

Oni, međutim, od početka traže rast plata kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 odsto.

Sindikalni predstavnici su rekli da su zaposleni u obrazovanu javno rekli da svoj status žele da reše kroz koeficijente i da se samo o tome može ragovarati s predstavnicima vlade.

Premijer Andrej Plenković dvaput se sastao s predstavnicima sindikata, poslednji put u nedelju uveče, ali još nije poznato da li je pristao na zahtev za povećenja koeficijenta složenosti poslova.

Za danas u 14.30 najavljen je još jedan sastanak.

Mediji spekulišu da su predstavnici vlade i sindikata blizu dogovora i da novi vladin predlog neće biti upućen na izašnjavanje učiteljima i nastavnicima, jer je reč o dogovoru o postupnom povećanju koeficijenta.

Štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama je počeo 10. oktobra, kada je Vlada odbacila zahtev školskih sindikata, odbijajući da uopšte pregovara o povećanju koeficijenata.

Posle „cirkularnog štrajka“ u okviru kojeg su se svakodnevno smenjivale škole u štrajku, a samo su povremeno štrajkovale sve škole, od 19. novembra je u toku generalni štrajk i nema nastave. S današnjim danom, nastave ukupno nije bilo 16 dana.

Nedavno je u Zagrebu protestovalo više od 30.000 nastavnika iz cele zemlje, kao i građana koji ih podržavaju.

Oni su tada na skupu istakli da žele da se njihov rad vrednuje kroz povećanje koeficijenta složenosti poslova, ističući da je protest prevazišao početni zahtev i da pokazuje duboko nezadovoljstvo učitelja i nastavnika odnosom prema njima u poslednjih 20 godina.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*