Istraživanja u Italiji na Klimtu slikaju u punom zamahu

Sliku su pronašli radnici © APA (POLIZIA MUNICIPALE DI PIACENZA)
Sliku su pronašli radnici © APA (POLIZIA MUNICIPALE DI PIACENZA)

 

Istraga o sumnjivoj slici Gustava Klimta koja se ponovo pojavila posle skoro 23 godine u Italiji je u punom jeku. Istražni tim je koristio tim stručnjaka kako bi proverili autentičnost slike. Policija je ponovo proverila tamnicu u dvorišnom zidu galerije, gde su sliku radnika slučajno pronašli neki radnici.

Istovremeno, javno tužilaštvo u Piacenzi vodi istragu o krađi, javili su italijanski mediji. Slika je na sigurnom mestu gde je pregledaju stručnjaci. Slika je deo serije portreta žena koje je Klimt stvorio u poslednjim godinama, između 1916. i 1918. godine. Prikazuje se četvrtački profil mlade žene sa tamnom kosom na zelenoj pozadini.

Slika je otisnuta i zapečaćena u dobrom je stanju, izvještava direktor gradske galerije Massimo Ferrari. U plastičnoj kesi u kojoj je slika pronađena, istražitelji su takođe otkrili kablove alarmnog sistema galerije, koji nisu radili u trenutku krađe u februaru 1997. godine. Istražitelji žele da pomno pogledaju ove kablove. Stručnjaci žele da vide da li je slika skrivena u tamnici od krađe, kada su je otkrili neki ljudi koji rade na baštovanstvu na muzejskim osnovama.

Posebnost sada oporavljene slike je ta što se pod „Portretom žene“ čije se ime ne spominje, skriva još jedan portret žene, ovaj put sa šeširom. Ova slika objavljena je 1912. godine u Drezdenu i tada se smatra izgubljenom. Tek 1996., neposredno pred krađu, italijanski student otkrio je prebojanu sliku.

Markus Fellinger, kustos zbirki 19. i 20. veka u bečkom Belvedereu, smatra da je potrebna detaljna analiza da bi se proverila autentičnost slike. „Ako se pokaže da je otkrivena slika original, bila bi to neverovatna priča, a ovo delo je izvanredno i jedinstveno“, rekao je Fellinger u intervjuu dnevnom listu „La liberta“.

IZVOR:(APA)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*