Italijanski advokat: Braniću srpske žrtve NATO

ЕПА (Ненад Којадиновић)
BEOGRAD –

Italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja najavio je da će, zajedno sa srpskim kolegom Srđanom Aleksićem, pred pravosudnim organima braniti srpske žrtve NATO bombardovanja.

„Našli smo savršen sporazum, profesionalni i prijateljski, i moj kolega iz Srbije i ja odlučili smo da se zajednički suočimo sa tragičnom realnošću da i posle 20 godina od agresije NATO na vašu zemlju, broj ljudi koji umire od posledica bombardovanja projektilima sa osiromašenim uranijumom, neprekidno raste“, rekao je italijanski advokat za „Večernje novosti“.

EPA (Nenad Kojadinović)

Taj list podseća da je advokat Aleksić iz Niša, sa kojim Tartalja najavljuje saradnju, svoju bitku započeo još 2008. godine, kao zastupnik ratnih vojnih veterana, a potom i sakupljanjem dokaznog materijala iz medicinske dokumentacije o žrtvama i obolelima od posledica bombardovanja 1999. godine.

„Imamo istu sudbinu, ovde u Italiji su oboleli ili preminuli italijanski vojnici koji su bili u misiji na Kosovu i u BiH, a građani Srbije su bombardovani i u mnogim područjima umiru od posledica tog čina“, ističe Tartalja.

On kaže i da je uveren da sporazum sa Aleksićem zasnovan na istinskoj volji da izdrže u dugotrajnom i teškom procesu koji ih obojicu očekuje.

„Znam to iz iskustva, jer u Italiji vodim bitku za istinu o žrtvama osiromašenog uranijuma već 20 godina, imam 138 izvršnih presuda na raznim nivoima i u različitim pravosudnim organima. Nažalost, do sada je broj preminulih 370, a obolelih sa dokazanim uzročnicima oko 8.000“, kaže italijanski advokat.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*