Restitucija: Dogodine i novčano obeštećenje

Илустрација, РТВ (Кристијан Такач)
BEOGRAD –

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić kaže da vraćanje imovine oduzete od starih vlasnika posle Drugog svetskog rata ulazi u završnu fazu, da će vraćanje imovine u naturi biti okončano u naredne tri i po godine, a isplata novčanog obeštećenja počinje dogodine.

On za Politiku kaže da razloga za odlaganje visš nema i da će isplata akontacije početi sledeće godine, a emitovanje obveznica od 2021. godine.

Ilustracija, RTV (Kristijan Takač)

„Čekamo usvajanje uredbe da bi bilo moguće novčano obeštećenje obeveznicama. Potrebno je da se odrede koeficijenti. Isplata akontacije koja iznosi 10 odsto utvrđene iznosa za obeštećenje počeće u martu sledeće godine. Emitovanje obveznica kreće godinu dana kasnije. Opšti rok dospelosti obveznica koje se isplaćuju na jednake godišnje rate je 12 godina“, objasnio je Sekulić.

Kaže i da je za narednu godinu u budžetu opredeljen tačno onaj iznos koji je moguće isplatiti na osnovu rešenja, a to je milijarda dinara ili osam miliona evra.

Na pitanje koliko starih vlasnika će biti obeštećeno, Sekulić kaže da je procenjena imovina 13,4 milijarde evra i da su kapaciteti države takvi da je nemoguće isplatiti taj iznos u potpunosti.

„Određeno je dve milijarde evra koje će biti isplaćene s korigovanim koeficijentom“, ističe on.

Sekulić kaže da će vlasnici dobiti 14 do 15 odsto procenjene vrednosti nekretnine i da ukupno obeštećenje po osnovu oduzete imovine jednog vlasnika ne može preći iznos od pola miliona evra.

Upitan da li je to pravedno, kaže da nijedna država nije u potpunosti obeštetila vlasnike, a da je ovaj zakon liberalan i daje prava svima.

Takođe kaže i da niko nije uradio procenu ukupne vrednosti oduzete imovine.

Navodi da je Agencija za sada vratila 4 651 poslovni prostor , 997 stanova, i 1.058 zgrada što ukupno čini 6.706 objekata površine 506 000 kvadratnih metara.

Vraćeno je i oko 435 hektara neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta i oko 58.520 hektara poljoprivrednog zemljišta kao i oko 5.755 hektara suma i šumskog zemljišta.

„U završnoj smo fazi naturalne restitucije. Bivši vlasnici su podneli 75.000 zahteva, a na današnji dan imamo 76 odsto donetih odluka u predmetima. Po dinamici kako radimo u narednih tri do tri i po godine ćemo imati sto odsto donetih odluka“, kaže Sekulić.

Kada je pitanju Beli dvor odlučeno je da je država vlasnik, a celokupna porodica Karađorđević će dobiti obeštećenje.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*