Joksimović i Lahdevirt o pristupnom procesu i primeni nove metodologije

FOTO:TANJUG

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Finske u Srbiji Kimom Lahdevirtom o pristupnom procesu Srbije Evropskoj uniji, bilateralnoj saradnji i odnosima u regionu.

FOTO:TANJUG

Joksimović je informisala finskog ambasadora o prioritetima rada nove vlade, među kojima je i ubrzanje reformskog procesa, posebno u oblastima važnim za brže pristupanje Srbije Evropskoj uniji, koje se odnose na političke i ekonomske kriterijume, što i jesu najvažniji stubovi kopenhaških kriterijuma na kojima se ceo proces zasniva.

Ona je iskazala zahvalnost Finskoj na doslednoj podršci politici proširenja EU, kao i na razumevanju činjenice da je upravo ta politika kredibilni mehanizam stabilizacije čitavog regiona Zapadnog Balkana, ali i da je proširenje prosperitetna politika ne samo za kandidate, već i za EU.

Razmenjena su mišljenja i o aktuelnom stanju pandemije u EU i Srbiji i posledicama koje ima na društvo i ekonomije zemalja, a pre svega na zdravstveni sistem i zdravlje građana.

Sagovornici su zaključili da je ekonomija Srbije pokazala značajnu fleksibilnost i otpornost zahvaljujući odgovornoj i stabilnoj ekonomskoj politici poslednjih godina.

Lahdevirt je istakao da je Finska nedvosmisleno posvećena procesu proširenja EU na Zapadni Balkan, uz dostizanje svih utvrđenih kriterijuma za zemlje kandidate.

On je izrazio uverenje da će Srbija nastaviti da sprovodi reforme kao potvrdu svoje dosadašnje posvećenosti članstvu u EU, ali i iskazane privrženosti vrednostima Unije, posebno u delu vladavine prava.

Sagovornici su razgovarali o mogućnosti da bi, u skladu sa novom metodologijom pregovora koju je Srbija prihvatila, do kraja godine mogla da bude održana politička međuvladina konferencija na kojoj bi se razgovaralo o dosadašnjim rezultatima pregovora, primeni nove metotologije na proces pregovora Srbije u EU i planovima Srbije u pristupnom procesu, kao i otvaranju klastera u idućoj godini.

Sagovornici su ocenili veoma uspešnom dosadašnju saradnju u oblasti evropskih integracija, posebno u oblastima u kojima je Finska, zbog visokog nivoa ekspertize i tehničkih standarda bila važan partner našoj zemlji, kao što su digitalizacija i inovacije, socijalna zaštita, radno pravo.

U skladu sa tim dogovoreno je da se razmotre mogućnosti za dalje unapređenje i jačanje bilateralnih odnosa, kojima bi Srbija dobila dodatnu ekspertsku pomoć u prilagođavanju pravnim tekovinama EU.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*