Joksimović: Otvaranjem Klastera 4 obnavljamo proces evropskih integracija

BEOGRAD –

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da je otvaranjem Klastera 4 obnovljena pozitivna dinamika procesa evropskih integracija Srbije koji je jedno vreme stajao i da je Evropska komisija pokazala da je nova metodologija živa.

„Obnavljamo pozitivnu dinamiku procesa, pokazujemo da smo zaista radili u dve najteže godine za čovečanstvo u poslednjih barem 50 godina, da nas to nije omelo, pokazali smo fleksibilnost kao država, kao društvo, primenili smo novu metodologiju“, kazala je Joksimović na RTS-u.

jadranka, joksimovic

Izvor: mei.gov.rs

Kako je navela, i Evropska komisija je ovim pokazala da je nova metodologija živa i ukazuje da je u tome i Srbija dala svoj doprinos jer niko drugi u regionu nije na takav način prihvatio novu metodologiju i izgleda da neće biti puno rezultata za ostale na Zapadnom Balkanu u ovom trenutku.

„Utoliko više smatram da je ovo pozitivan signal i daće nam podstrek za nove reforme“, navela je.

Ističe da nije mala stvar otvaranje jednog klastera i ukazuje da je to, gledano po staroj metodologiji, otvaranje četiri potpuno nova poglavlja, odnosno poglavlja koja nisu otvarana po staroj metodologiji.

„Na ovaj način ulazimo u jedno dublje povezivanje sa svim standardima EU. To je kao da smo četiri poglavlja odjednom otvorili, s tim što je to sada integrisana sektorska politika koja se tiče održive povezanosti, onoga što smo već počeli da radimo i u okviru projekata koji su finansirani iz EU poput železničke deonice Koridora 10 Beograd – Niš, a onda i deonice autoputa Niš – Merdare“, kazala je ona.

Dodaje da se to tiče održive povezanosti i podseća da je zelena agenda zaštita životne sredine, cirkularna ekonomija…

Na ovaj način Srbija će imati i bolji i dublji pristup sektorskoj politici i finansijskim instrumentima za projekte koji se tiču životne sredine, kaže Joksimović dodajući da se sredstva iz EU koriste i za pripremu projekata.

„To se radi da bi ti projekti bili u saglasju sa svim aspektima koji su važni za održivost projekta i da budu u skladu sa najvišim standardima EU“, kazala je Joksimović i navela da se prethodnih meseci radilo i na pripremi IPA 3 – finansijskog paketa za 2021 – 2027.

Kako kaže, planirani su važni projekti i projekti iz ekologije, poput centra za upravljanje otpadom u Novom Sadu i regionalnog centra za pročišćavanje otpadnih voda za čitav Zlatiborski i Moravički okrug, ali i centar za regionalno vodosnabdevanje u Kolubarskom okrugu.

„To su veliki projekti koje smo pripremali da kandidujemo za sredstva iz EU, a sada sa otvaranjem Klastera 4 iduće nedelje, 14. decembra na Međunarodnoj konferenciji, dodatno ćemo biti u prilici da kandidujemo sve relevantne projekte iz oblasti zaštite životne sredine, obnove biodiverziteta, poboljšanja vazduha, vode, tla, cirkularne ekonomije, svega onoga što nas zanima kao Vladu“, navela je Joksimović.

Prema njenim rečima, Srbija ne bi mogla da dođe u poziciju da otvori Klaster 4 da pre toga nije urađen čitav set aktivnosti ozbiljnih reformi iz oblasti vladavine prava, unapređivanja vladavine prava, posebno u sektoru koji se tiče reforme pravosudnog sistema i ustavnih amandmana kojima se, podseća, menja način na koji biramo nosioce najviših pravosudnih funkcija – sudija, tužilaca, zamenika tužilaca.

Navodeći da je to i tema referenduma zakazanog za 16. januar, Joksimović kaže da je Evropska komisija to posebno valorizovala time što je dala preporuke za otvaranje dva klastera.

Joksimović ističe da saglasnost zemalja članica za otvaranje jednog klastera jeste vetar u leđa i dodaje da smatra da je i Klaster 3 potpuno spreman i da ozbiljne ustavne reforme koje bi trebalo da budu potvrđene na referendumu, će biti dovoljan dokaz za pojedine zemlje članice da podrže i otvaranje Klastera 3.

Poručila je da će se sa nesmanjenim tempom nastaviti promene upravo zbog onoga, kako kaže, što naši građani očekuju, a to je bolja i brža pristupačnost pravdi i pravičnosti za svakog građanina, zelena agenda, bolji kvalitet života, zdravlje ljudi.

Joksimović i Ziofre – još 10 miliona za oporavak 99 opština

Sporazum o dodatnoj podršci od 10 miliona evra za ekonomski oporavak 99 nerazvijenijih opština Srbije od posledica pandemije potpisali su danas ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre koji je ocenio da sporazum potvrđuje da EU ostaje posvećena podršci Srbiji.

Taj novac namenjen je projektu „EU pro plus“ samo je deo od 30 miliona evra koji će uslediti, a namenjen je za nastavak jačanja otpornosti lokalnih samouprava na posledice izazvane pandemijom, rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, Sporazum je nastavak dobrih vesti, posle odluke da Srbija naredne nedelje, na Međuvladinoj konferenciji, otvori Klaster 4 sa četiri poglavlja.

Pozvala je sve lokalne samouprave, regionalne razvojne agencije i nevladin sektor da pripreme projekte i koriste ta sredstva u cilj jačanja malih i srednjih preduzeća, novog zapošljavanja teže zapošljivih i ranjivih grupa, rešavanje ekoloških problema i unapređivanja rodne ravnopravnosti i investicija.

„Težimo da uposlimo sve kapacitete i da svako dobije šansu da doprinese ne samo reformama već i ličnom napretku, boljem životnom standardu, a samim tim i lokalnoj zajednici i celoj zemlji. A evropske integracije su pravi instrument za postizanje takvih rezultata“, naglasila je ministar Joksimović i dodala da je suština programa EU PRO Plus da se dopre do svakog građanina bez obzira u kom delu zemlje živi.

Ona je izrazila uverenje da je zahvaljujući dosadašnjim programima rađenim u saradnju sa EU već deo tih 99 opština prešao u novu kategoriju i da nisu više najnerazvijenije opštine.

„Verujem, sigurna sam, a i napravićemo analizu, da je značajan deo tih opština prešao u višu kategoriju, da sada spada u srednje razvijene opštine. Volela bih da zaista napravimo tu analizu i da vidimo koliko smo tim projektima doprineli da se život građana u tim lokalnim samoupravama unapredi“, navela je Joksimović.

Žiofre je rekao da EU ostaje partner Srbiji u procesu evropskih integracija, a Međuvladina konferencija će potvrditi napredak Srbije u tom procesu.

Dodatnih 10 miliona evra omogućiće rad na važnim pitanjima na lokalnom nivou kome je potrebna dodatna podrška, rekao je on i podsetio da je ekonomija Srbije u izazovnim okolnostima pandemije dobro reagovala, ali da, kako kaže, treba pomoći opštinama u suočavanju sa izazovima koji predstoje.

Prema njegovim rečima, dodatak od 10 miliona evra prvobitnom budžetu Programa od 30 miliona evra odličan je primer agilnosti Evropske komisije i snažnog partnerstva između Delegacije EU i Ministarstva za evropske integracije koji udružuju napore da odgovore na prioritetne potrebe Srbije.

„Radimo sa 99 opština širom Srbije kojima smo do sada pomogli sa više od 30 miliona, u saradnji sa Ministarstvom i našim partnerom UNOPS, a dodatni novac od 10 miliona će moći da bide iskorišćen za infrastrukturu, socijalne usluge i ravnomerni ekonomski razvoj“, dodao je Žiofre.

Joksimović i ambasador najavili su tri javna poziva EU PRO Plus programa, ukupne vrednosti 4,5 miliona evra, putem kojih će EU podržati razvoj lokalne infrastrukture, konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, kao i unapređenje socijalnih usluga u 99 lokalnih samouprava u dva regiona Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Žiofre je naglasio da je cilj projekta ravnomeran ekonomski razvoj Srbije.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*