Joksimović: Potvrđena odluka o otvaranju Klastera 4

 

„Na današnjem redovnom sastanku stalnih predstavnika država članica  EU u Briselu (COREPER)  potvrđena je odluka o otvaranju Klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost, odnosno odluka o otvaranju četiri nova pregovaračka poglavlja u pregovorima sa Republikom Srbijom:  14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

Joksimović: Potvrđena odluka o otvaranju Klastera 4

Formalna procedura otvaranja Klastera 4  biće upriličena na Međuvladinoj konferenciji Evropske unije i Srbije, koja će biti održana u Briselu  14. decembra.

Otvaranjem klastera EU uvažila je sav naš rad i trud u oblasti vladavine prava, pravosuđa, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala. Posebno je prepoznata rešenost Republike Srbije da unapredi pravosuđe, kroz izmenu ustavnih amandmana koji uređuju ovu oblast. Sproveden je ozbiljan, inkluzivan i transparentan postupak za promenu Ustava, a cilj tih reformi jeste upravo da se spreči politički uticaj na pravosuđe, da se ojača efikasnost i nezavisnost sudova i sudske vlasti čime se svim građanima Srbije omogućava pravičan pristup pravdi i pravosudnom sistemu.

Takođe, ovom odlukom Evropska unija je potvrdila sve što smo uradili u pogledu ispunjavanja kriterijuma i merila u oblasti Zelene agende, na prvom mestu  životne sredine, energetike i održive povezanosti. Otvaranjem Klastera 4 intenziviraće se saradnja između nas i EU u pogledu jačanja kapaciteta za investicije u navedenim oblastima i daljeg zajedničkog rada u svim segmentima sektorskih politika EU u okviru Klastera 4.

Srbija je ispunjavanjem svih kriterijuma za otvaranje četiri pregovaračka poglavlja u okviru Klastera 4 pokazala nesumnjiv kapacitet i političku rešenost da uđe na vreme u maticu promena mirne transformacije ka ciljevima Zelenog dogovora i Zelene agende za Zapadni Balkan, i da zajedno sa EU radi na projektima održivog razvoja, zaštite životne sredine, energetske tranzicije i održive povezanosti“, izjavila je ministarka Joksimović.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*