Srbija ključna zemlja za stabilnost Zapadnog Balkana

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se danas sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbednosnu politiku Havijerom Kolominom Pirizom, koji boravi u poseti Srbiji.

Srbija ključna zemlja za stabilnost Zapadnog Balkana

Stefanović je izrazio zadovoljstvo učestalim susretima na najvišem nivou, koji doprinose jačanju poverenja i uzajamnog razumevanja, što, uz praktičnu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, predstavlja osnovu za razvijanje naših odnosa.

On je istakao da Srbija saradnju sa svim partnerima ostvaruje na krajnje transparentan način i da smo zadovoljni ostvarenim rezultatima kroz učešće u aktivnostima pod okriljem Partnerstva za mir, što za nas predstavlja optimalni okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta, uz zadržavanje proklamovane vojne neutralnosti.

Potpredsednik Vlade je dodao da jedna od potvrda nivoa i kvaliteta odnosa i činjenica da će se naredne jeseni u Srbiji održati zajednička vežba Vojske Srbije i NATO.

On je izrazio duboku zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji, posebno za bezbednost srpskog stanovništva, koje je kontinuirano ugroženo jednostranim potezima privremenih prištinskih institucija.

Stefanović je, takođe, istakao da su za Srbiju pokušaji formiranja takozvane vojske Kosova neprihvatljivi i da su svakako u suprotnosti sa svim međunarodnim aktima, te da očekujemo da NATO ukupno zadrži svoju poziciju neutralnosti, a od misije KFOR-a, kao jedine legitimne oružane formacije na Kosovu i Metohiji, da deluje u skladu sa dodeljenim mandatom, Rezolucijom SB 1244 i Vojnotehničkim sporazumom, i obezbedi sigurnost i bezbednost za sve u našoj južnoj pokrajini.

Kolomina Piriz je istakao da je Srbija cenjeni partner NATO-a i ključna zemlja za stabilnost Zapadnog Balkana, i ponovio da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i da je u potpunosti na našoj zemlji da izabere prirodu svog partnerstva sa Alijansom.

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a pohvalio je Srbiju zato što je već 15 godina pouzdan i vredan partner NATO-u kroz partnerstvo zasnovano na bliskom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji.

On je, govoreći o regionu, obavestio Stefanovića o tome da su ministri spoljnih poslova Alijanse na nedavnim susretima u Rigi razgovarali o stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

NATO će nastaviti da igra svoju ulogu u promovisanju stabilnosti, bezbednosti i saradnje, zajedno sa svojim partnerima, uključujući i Srbiju, jer ona igra fundamentalnu ulogu u tom pogledu, uzimajući u obzir njen uticaj u regionu, poručio je Kolomina Piriz.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*