Joksimović: Treća tranša sektorske budžetske podrške EU za sektor obrazovanja

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović uputila je danas Evropskoj komisiji zahtev za isplatu treće, poslednje, tranše u okviru sprovođenja Sektorske budžetske podrške za sektor obrazovanja. U skladu sa zahtevom, očekuje se da će do kraja tekuće godine u budžet Republike Srbije biti uplaćeno 6,57 miliona evra.

 

„Obrazovanje ima stratešku važnost za ekonomski i društveni razvoj države i razvijanje društva zasnovanog na znanju. U pitanju je sveobuhvatna oblast koja predstavlja osnov za razvoj ljudskog kapitala, povećanje stepena zapošljavanja, prevenciju rizika od siromaštva i socijalne isključenosti, te stoga predstavlja stub održivog razoja“, izjavila je Jadranka Joksimović i dodala „da su u prethodnom periodu napravljeni važni koraci, kao što je reforma obrazovnih programa, uvođenje dualnog i preduzetničkog obrazovanja, rad na uspostavljanju Nacionalnog okvira kvalifikacija, korišćenje novih tehnologija i slično. Postoje, međutim, oblasti u kojima je neophodno dodano unapređenje i na kojima treba još da radimo, zbog čega smo zahvalni Evropskoj uniji na spremnosti da nastavi podršku i iz IPA III“, rekla je Joksimović.

 

Ministarka je podsetila da je na njenu inicijativu podrška EU obezbeđena u obliku sektorske budžetske pomoći uzimajući u obzir strateški značaj ovog sektora, čime se sprovođenje konkretnih reformi podržava bespovratnim sredstvima EU.

 

Vlada Republike Srbije je kroz program za 2016. godinu dobila podršku Evropske unije za dodatno ulaganje u reformu sistema obrazovanja u iznosu od 27,4 miliona evra, odakle je 24 miliona evra opredeljeno za konkretne reformske procese u formi budžetske pomoći, a 3,4 miliona za dodatnu tehničku pomoć. Sektorski reformski ugovor je potpisan u septembru 2017. godine, sa namerom da traje tri godine.

 

„Do sada je u budžet Republike Srbije na osnovu sprovođenja budžetske podrške za sektor obrazovanja uplaćeno preko 14 miliona evra, dok su u trećoj, poslednjoj godini sprovođenja, značajni rezultati postignuti na unapređenju profesionalnih kapaciteta nastavnika za realizaciju nastavnih planova i programa zasnovanih na ishodima učenja, poboljšanju uslova obrazovanja za romsku decu i učenike koji su uključeni u preduniverzitetsko obrazovanje i vaspitanje, kao i  razvijanju sistema Nacionalnog okvira kvalifikacija“, istakla je Joksimović.

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*