Još uvek nema razloga da se zatvaraju vrtići, škole i fakulteti

Илустрација sxc.hu
BEOGRAD –

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da uprkos panici kod građana zbog korona virusa nema razloga da se zatvore vrtići, škole i fakulteti i istakla da je to stav stručnjaka.

„Stav struke je da nema apsolutno nikakvog stručnog opravdanja i nikakve stručne osnove da u ovom trenutku zatvaramo škole, vrtiće i fakultete, već da bi to bilo kontraproduktivno“, rekla je Brnabić u obraćanju građanima iz Vlade Srbije.

Ona navodi da je to izuzetno osetljiva tema i da je zato još jednom razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem danas oko pola 11.

Ilustracija sxc.hu

Kaže da je Vučić insistirao da se još jednom razmotri to pitanje, ali da je ona iznela stav da to ne bi trebalo da se uradi pošto je stav struke po tom jedinstven.

Premijerka ističe da bi to bilo kontraproduktivno, pre svega, zato što to ne bi bila garancija da bi deca i mladi sedeli kući u izolaciji, već bi se možda skupljali na nekom drugom mestu.

Brnabić je dodala da bi u tom slučaju imali mnogo manju kontrolu nad decom nego ako su ona u školi.

„U tom smislu ne bi ništa pametno niti pozitivno učinili u ovom trenutku, uprkos panici i histeriji“, rekla je Brnabić.

Ističe da je upravo o tome obavestila predsednika Vučića da ne može da donese odluku o zatvaranju škola pošto bi to bilo suprotno stavu struke.

„Molim roditelje, nastavnike i direktore škola, kao i sve zaposlene u obrazovanju da razumeju to i da slušamo stručnjake. Moguće je da će se ova situacija promeniti, ali nama je zaista svaki dan važan“, rekla je Brnabić.

Kaže da će se sastanci održavati i vikendom, a da će najkasnije u ponedeljak biti održan novi sastanak po pitanju škola, kada će se razmotriti novi podaci i situacija.

Brnabić je rekla da je sa Ministarstvom prosvete pokrenuta priprema, kako bi se omogućila nastava od kuće, ali i da je održan sastanak sa RTS-om o tome da se određena nastava odvija i na kanalima RTS-a, kao i priprema da se deo nastave odvija i na putem digitalnih udžbenika.

„Mi ćemo biti spremni i da od ponedeljka ovo uradimo ako to bude stav struke. Razumem svu zabrinutost, ali najpametnije je da uradimo ono što kažu stručnjaci. Bez obzira na svu paniku i sve pozive i pritisak ne možemo doneti odluku koja nije u skladu sa onim što struka govori“, poručila je Brnabić.

Premijerka je podsetila da je na savet struke zimski raspust bio produžen za nedelju dana zbog epidemije gripa, te da je baš zahvaljujući toj odluci „završena“ epidemija gripa, pre nego što je registrovan prvi slučaj koronavirusa u zemlji.

„Ne bežimo od toga, niko od vlasti ne beži od toga. Tada je savet bio takav. Razumem da je teško, najlakše bi bilo politički da zatvorimo škole, ali u ovom trenutku slušaćemo samo struku. Toliko puta nam je pomogla, i bez obzira na histeriju i paniku, stajaćemo iza struke“, rekla je Brnabić.

Kon: Predložićemo zatvaranja škola kad bude bilo potrebe

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da će struka doneti odluku o zatvaranju škola i vrtića, kada za to bude bilo potrebe.

On je dodao da razume strah roditelja, naročito njihovu zabrinutost, i da je najlakše doneti odluku o prekidu rada školskih kolektiva kada je pritisak najveći, a najteže je, kako kaže, pravovremeno doneti takvu odluku.

„Mogu da vam obećam da ćemo takvu odluku predložiti ako budemo imali pokazatelje da je takva odluka potrebna“, kazao je Kon i dodao da će struka momentalno reagovati ako primeti da se nešto naglo menja.

Kako je rekao, deca nisu prenosioci i to su naveli i lekari iz Kine s kojima su danas razgovarali.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*