Kako do vozačke dozvole u vreme vanrednog stanja

RTV

NOVI SAD –

U novosadskim auto-školama od uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa teorijska nastava je obustavljena zbog zabrane okupljanja građana, dok se praktična obuka, kao i teorijski i praktični ispiti, još uvek organizuju uz mere predostrožnosti.

Ipak, broj onih koji su nastavili obuku je smanjen jer, kako kaže predsednik Udruženja auto-škola „Novi Sad“ Milan Mudrinić, dosta njih se plaši da sada dolazi na obuku, ili stanuje u prigradskim naseljima pa nemaju prevoz do grada, gde se one odvijaju.

RTV

I vreme za praktičnu obuku je smanjeno zbog policijskog časa, što se takođe odrazilo na broj budućih vozača koji dnevno mogu da se obučavaju u auto-školama. Praktična nastava se, kako saznajemo, svela na kandidate koji su pri kraju obuke, pa se ovih dana radi smanjenim kapacitetom da bi im se omogućilo da izađu na ispite. Međutim, od subote je u kvaru informatički sistem Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog čega Novosađani, kao, uostalom, i svi građani Srbije, trenutno ne mogu da polažu ni teorijske ni praktične ispite.

„Osim vanrednih okolnosti, imamo još jednu otežvajuću jer je srušen MUP-ov informatički sistem, s kojim smo imali problema i prethodnih godina, ali se uglavnom kvar otklanjao u toku dana, eventualno sutradan, a sada stojimo u mestu od subote i niko ne može da izađe na ispit“, kaže za „Dnevnik“ Milan Mudrinić.

Naš sagovornik dodaje da oni koji su završili teorijsku nastavu pre uvođenja vanrednog stanja suštinski mogu krenuti na praktičnu obuku, ali navodi da je novi kandidati neće moći završiti jer, po obavezi, moraju da se obučavaju i noću.

„Mi u praktičnoj obuci imamo predviđenu noćnu vožnju, koja ne može da se realizuje zbog vanrednog stanja jer se ona organizuje uglavnom od 18.30 časova, a sada u to vreme ne možemo da izađemo napolje i da radimo, objašnjava predsednik Udruženja auto-škola Novi Sad.

On dodaje da u ovom periodu faktički nijedan kandidat ne može završiti kompletnu obuku. Mogu se raditi neki časovi, da postoji kakav-takav kontinuitet, ali kandidati koji sad počinju, ne mogu nikako izaći na ispit jer će im uvek faliti noćna vožnja.

Mudrinić dodaje da oni kandidati koji su uplatili časove vožnje pre uvođenja vanrednog stanja ne moraju da se plaše jer će, kako kaže, auto-škole ispoštovati obaveze koje imaju i sve što je dogovoreno čim se stanje vrati u normalu.

„Molimo sve kandidate koji su već upisani da se, kada se stanje normalizuje, strpe jer će biti dosta njih koji će čekati i želeti da odmah krenu na časove ili vožnju već prvog dana od ukidanja vanrednog stanja, a mi nećemo moći sve odmah da ih uključimo već ćemo morati da napravimo redosled na osnovu toga ko je u kojoj fazi obuke“, naglašava Mudrinić.

Od našeg sagovornika saznajemo i da auto-školama niko nije obezbedio zaštitna sredstva, maske i rukavice, te su se sami snašli i nabavili zaštitu, pa se posle svakog kandidata vozilo dezinfikuje jer, kako kaže, brinu o zdravlju i instruktora i kandidata.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*