Ko je na optužnici u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

U Prištini je podignuta optužnica protiv šest osoba u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, 16. januara 2018 godine. Javnosti je prezentovana optužnica na albanskom, a za optužene su navedeni samo inicijali.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

U pitanju su Nedeljko Spasojević i Marko Rošić, zatim pripadnici Kosovske policije Dragiša Marković i Žarko Jovanović, te tadašnji načelnik policije za krvne delikte u Kosovskoj Mitrovici Rade Basara i Silvana Arsović, sekretarica u stranci Olivera Ivanovića.

Spasojević i Rošić su uhapšeni u novembru prošle godine i od tada su u pritvoru. Basara je u pritvoru od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode.

Optužnica je podignuta za više krivičnih dela, kao što su „učešće ili organizovanje kriminalne grupe“, zatim „zloupotreba službenog položaja“, „pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“, „otkrivanje službene tajne“ i „manipulacija dokazima“.

U optužnici se navodi da su Spasojević, Rošić i Basara sa još tri osobe čiji su inicijali M. R., Z. V. i Ž. B. navodno delovali kao organizovana kriminalna grupa. Protiv osoba sa navedenim inicijalima optužnica nije podignuta, iako se u njoj navodi da je protiv njih izdat međunarodni nalog za hapšenje povodom slučaja ubistva Olivera Ivanovića.

Optužnicom se tvrdi da je ta kriminalna grupa počinila „teško ubistvo“, „pomoć u izvršenju ubistva“, te da je prethodno zapalila automobil Olivera Ivanovića.

Advokati osumnjičenih o optužnici

Branilac osumnjičenog Marka Rošića, advokat Mahmut Haljimi, izjavio je da nije očekivao da će optužnica protiv njegovog branjenika biti podignuta, jer smatra da ne postoje dokazi za njegovu umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

„Nakon što je podignuta optužnica šta možemo očekivati – da se što pre dobijemo te spise predmeta da vidimo šta ima od toga sve. Drugo da insistiramo da se ispoštuje zakonski rok, od kada se tužilaštvo preda optužnicu sudu. Da nam sud dostavi, da sud dostavi optužnicu i da tražimo što pre u toku tih 15 dana da se zakaže rasprava“, istakao je Haljimi.

Advokat Jovana Filipović ističe da je njena branjenica Silvana Arsović, saslušavana u policiji dva puta u Mitrovici, jednom u Prištini.

„Silvani Arsović je u novembru prošle godine bila određena mera policijskog zadržavanja od 48 časova, nakon čega je puštena da se brani sa slobode. S obzirom na sve to, nama nije jasno otkuda sada podizanje optužnice, imajući u vidu činjenicu da ukoliko su postojali bilo kakvi dokazi da bi ona bila u pritvoru, a ne na slobodi kao što je dan-danas“, navela je Filipovićeva.

Reakcije na podizanje optužnice 

Iz kancelarije Građanske inicijative koju je vodio Oliver Ivanović još nema zvaničnog reagovanja na podizanje optužnice.

Reagovali su predstavnici Srpske liste navodeći da podizanjem optužnice u Prištini imaju za cilj skretanje pažnje javnosti sa rada Specijalnog suda za zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova. Srpska lista takođe tvrdi da se radi o optužnici bez ijednog dokaza.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenjuje da je reč o montiranoj optužnici i da je u pitanju nastavak organizovane hajke protiv grupe ljudi.

Namera je, dodaje Đurić, da se za taj zločin okrivi srpski narod na Kosovu i Metohiji i Srbija, što bi za krajnji cilj trebalo da ima slabljenje pozicija Srba na Kosovu i delegitimizaciju srpskih predstavnika koje, kako kaže, „albanski separatisti i njihovi sponzori nisu mogli da pobede na prošlim izborima“.

Advokati optuženih kažu da optužnicu još nisu dobili i da će se o njenom potvrđivanju raspravljati na posebnoj sedinici suda, kada bude zakazana.

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*