Lajčak počinje konsultacije o dijalogu Beograda i Prištine

EPA-EFE/FLAVIO LO SCALZO
BRISEL –

Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.

”Mandat novog specijalnog predstavnika EU (EUSR) je da se postigne sveobuhvatna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova, što podrazumeva ponovno pokretanje dijaloga između Beograda i Prištine”, kaže Stano.

EPA-EFE/FLAVIO LO SCALZO

Upitan na konferenciji u Briselu da li će Miroslav Lajčak imati mandat da interveniše i u drugim regionalnim pitanjima, konkretno u odnosima između Srbije i Crne Gore u svetlu Zakona o slobodi veroispovesti, Peter Stano nije dao konkretan odgovor, već je podsetio da se deo mandata Lajčaka odnosno i na poboljšanje dobrosusedskih odnosa i pomirenje među partnerima na Zapadnom Balkanu.

”Cilj je da se pomogne u prevazilaženju zaostavština iz prošlosti, ali i doprinese efikasnosti i doslednosti EU politike na Zapadnom Balkanu”, zaključio je Stano.

Prilikom imenovanja Miroslava Ljačka za novog EU Specijalnog predstavnika naglašeno je da će se njegov mandat prvenstveno odnositi na dijaog Beograda i Prištine.

Šef diplomatije EU Žosep Borel je na pitanje Tanjuga o prvim zadacima Lajčaka odogovorio da će mu on pomagati u ponovnom pokretanju i posvećivanju neophodne pažnje dijalogu Beograda i Prištine.

„Na početku mog mandata sam rekao da je to jedan od mojih prioriteta i stvari gde bi mi morali da se popravimo. Možda nismo rešili izraelsko- palestinski problem, ali trebalo bi da budemo u stanju da rešimo problem u našem neposrednom susedstvu“, izjavio je Borel.

Istovremeno, diplomatski izvori navode da se, prilikom određivanja mandata novom Specijanom predstavniku, Hrvatska zalagala da on bude uključen i u rešavanja pitanja vezanih za BiH.

Dodaje se da se kompromisno rešenje našlo u formulaciji da je Miroslav Lajčak zadužen za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu.

Još je nejasno na koja se to konkretno pitanja može odnositi i gde su linije preklapanja, odnosno razdvajanja resora Specijalnog predstavnika EU i komesara za proširenje.

EPP: Radićemo zajedno na rešavanju bilateralnih pitanja ZB

Potpredsednik grupe Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu zadužen za proširenje i Zapadni Balkan, Andrej Kovačev, čestitao je danas Miroslavu Lajčku imenovanje za Specijalnog predstavnika EU za dijalog Bograda i Prištine i druga regionalna pitanja.

”Vi ćete imati važnu ulogu u naporima za konsolidaciju mira, stabilnosti i vladavine prava”, poručio je Kovačev.

Andrej Kovačev u pismu, koje je u ime grupe EPP uputio Miroslavu Lajčku, ocenjuje da „stabilnost na Zapadnom Balkanu znači stabilnost u ostatku Evrope“ i da zato EU mora da „predvodi rad na obezbeđivanju dugoročnog mira i dobrosusedskih odnosa u regionu“.

Dodaje i da se „u duhu saradnje i pomirenja na Zapadnom Balkanu očekuje i sveobuhvatni, trajni i obavezujući sporazum između zemalja. Imajući povErenje u Vašu stručnost i uz optimizam u cilju jačanja zajedničke saradnje, grupa EPP očekuje da ispuni svoju ulogu u rešavanju otvorenih bileteralni pitanja“, zaključuje Kovačev u pismu Miroslavu Lajčku.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*