Lekarima povećanje zarada osam, nastavnicima sedam odsto

Osnovna plata lekara specijaliste od sledeće godine iznosiće 118.800 dinara, a nastavnika početnika 68.480 dinara
Lekari 

Reuters

Bez obzira na karantnin, lekari nastavljaju da rade

Zaposleni u zdravstvu, socijalnim službama i vojsci dobiće povećanje plate od osam odsto, dok ostalima u javnom sektoru od 1. januara sleduje povišica od sedam odsto. Ovo je predviđeno budžetom za 2022, koji će se u sredu naći pred ministrima u Vladi Srbije, najavio je juče Siniša Mali, ministar finansija i naglasio da će se povećanje zarada finansirati iz realnih izvora jer se predviđa da će privredni rast dogodine biti 4,5 odsto.

Osnovna plata lekara specijaliste od Nove godine iznosiće oko 118.800 dinara, a plata nastavnika početnika 68.480. Prosečna zarada službenika u državnoj administraciji biće 84.135 dinara, a u lokalnoj 64.908.

Projektom „Iskra” trebalo bi da se uvede red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava. Prvi put na jednom mestu postojaće tačna evidencija o svim isplatama radnicima iz državne kase, kako njihovih plata, tako i naknada za učešće u različitim odborima koje su često i veće od same zarade

Predstavnici Fiskalnog saveta navode da je dobra vest da u 2022. postoji fiskalni prostor za solidno povećanje plata. Međutim, ovo nezavisno telo procenjuje da je ekonomski dobra mera povišenja zarada u javnom sektoru za oko šest odsto, jer ovaj rast ne bi ugrozio stabilnost javnih finansija, a dozvolio bi i određeno povećanje broja zaposlenih od oko jedan odsto (trenutno postoje ozbiljni manjkovi radnika u pojedinim delovima javnog sektora).

– Plate zaposlenih u javnom sektoru već nekoliko godina povećavaju se znatno brže od privrednog rasta što je ekonomski loš i dugoročno neodrživ trend. U 2022. bi zato trebalo planirati porast zarada koji bi bio nešto niži od očekivanog nominalnog rasta BDP-a – napominju iz Fiskalnog savet.

Inače, Fiskalnom strategijom je planirano da plate u javnom sektoru u naredne tri godine rastu u proseku oko 4,5 odsto godišnje. Ali 2021. se očekuje da stopa rasta umesto projektovanih 4,5 procenata bude između 7,3 i 7,5 odsto, što daje prostor za veće povećanje plata. Zarade zaposlenih u državnom sektoru uvećane su više od pet procenata u 2021, a u 2020. više od 10 odsto, s tim što su lekari i medicinske sestre imali još jednu povišicu od 10 odsto u aprilu te godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna plata u Srbiji je u avgustu ove godine iznosila 64.639 dinara, a u javnom sektoru bila je 72.113. Radnici u javnim republičkim preduzećima su u proseku zarađivali 82.823 dinara, a u lokalnim komunalnim firmama 63.144.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da povećanje plata jeste dobrodošlo, ali je nedovoljno s obzirom na to da su trenutna primanja prosvetnih radnika ispod republičkog proseka.

– Početnička zarada nastavnika je oko 60.000 dinara, a prosečna plata nastavnika sa starešinstvom i većim radnim stažom je oko 64.000. Najvišu zaradu ima direktor škole oko 70.000 dinara. Ovo su zaista male plate budući da u školama radi visokoobrazovni kadar koji treba da uči decu, a na stranu to što se mladi kratko zadržavaju u prosveti i što nemamo dovoljno nastavnog osoblja – navodi Jankovićeva.

Rade Panić, predsednik sindikata lekara i farmaceuta, napominje da trenutna plata lekara specijaliste iznosi oko 110.000 dinara, a sa dežurstvima i prekovremenim radom kreće se u rasponu od 150.000 do 170.000. Zarade medicinskih sestara su između 50.000 i 65.000 dinara u zavisnosti od mesta na kome rade.

– Problematično je da već tri godine važi Zakon o platnim razredima i grupama, ali se on ne primenjuje. Po tom zakonu plata specijaliste, bez ikakvih dodataka, trebalo bi da bude 5,6 puta veća u odnosu na osnovicu, odnosno minimalnu zaradu. Trenutno imamo tri različite osnovice za nemedicinske radnike, sestre i tehničare i za lekare. Prema platnim razredima trebala bi da postoji jedinstvena osnovica u celom javnom sektoru. Smatram da bi najpre trebalo sprovesti ono što je zakonom garantovano, a potom pričati o povećanju od osam odsto – kaže Panić.

O uvođenju platnih razreda govori se od 2013. Propisi su doneti i na tome se stalo. Ministarstvo finansija u februaru, kako saznajemo, počinje da primenjuje novi informacioni sistem za praćenje zarada u javnom sektoru. Težište će biti na njihovoj boljoj kontroli, kao i na drugačijem obračunu. Reč je o projektu „Iskra” koji bi trebalo da uvede red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava.

Prve promene treba očekivati u sektoru rada, zapošljavanja i socijalne politike, a zatim kulture i pravosuđa. U drugoj fazi novi obračun primanja i njihova bolja kontrola biće uvedeni u sektor prosvete, a nakon toga i u zdravstvo. U poslednjoj fazi projekat će biti primenjen i u jedinice lokalne samouprave sa indirektnim korisnicima i sve to biće završeno u narednih godinu i po dana odnosno do kraja 2023.

Prvi put na jednom mestu postojaće tačna evidencija o svim isplatama radnicima iz državne kase, kako njihovih plata, tako i naknada za učešće u različitim odborima koje su često i veće od same zarade. Novi projekat, koji je deo dogovora sa MMF-om, omogućiće potpunu kontrolu plata i praćenje zapošljavanja u javnom sektoru.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*