Platini i Blater optuženi za prevaru

Blater i Platini (Foto AP)

ŽENEVA – Protiv bivših zvaničnika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sepa Blatera i Mišela Platinija podignuta je optužnica za prevaru i druga krivična dela, saopštila je Kancelarija državnog tužioca Švajcarske.

Blateru (85) i Platiniju (66) će se za nekoliko meseci suditi u federalnom krivičnom sudu u Belinconi, posle šestogodišnje istrage kontroverzne isplate dva miliona dolara, a ako budu proglašeni krivim, mogli bi da budu osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, prenosi Tanjug.

Slučaj je otvoren u septembru 2015. godine i doveo je do Blaterove smene sa funkcije predsednika FIFA, i okončao kampanju tadašnjeg predsednika UEFA Platinija da zameni svog bivšeg mentora.

U fokusu istrage bio je Platinijev pisani zahtev FIFA u januaru 2011. godine da mu se isplate zaostale dodatne zarade za obavljanje funkcije savetnika predsednika tokom Blaterovog prvog mandata, od 1998. do 2002. godine za koju tužioci navode da prikupljeni dokazi potvrđuju da su pravno neutemeljene.

Blater je, između ostalog, optužen za prevaru, proneveru sredstava FIFA i falsifikovanje dokumenta, a Platini za prevaru, proneveru i falsifikovanje.

Za optužbe za prevaru i falsifikovanje mogla bi da bude izrečena zatvorska kazna do pet godina.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*