Mali: EIB je prepoznao dobre rezultate Srbije

VLADA SRBIJE

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa šefom divizije Evropske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateom Rivelinijem, sa kojim je razgovarao o projektima koji se sprovode sa tom finansijskom institucijom, kao i o budućim zajedničkim aktivnostima.

Sagovornici su ocenili da je prošla godina bila uspešna, te da su se realizovali brojni projekti u lokalnim samoupravama, koji su vidljivi i važni za unapređenje kvaliteta života svih građana Srbije.  Kako je istaknuto, reč je o prvenstveno o projektima iz oblasti infrastrukture.

VLADA SRBIJE

U tom smislu, prošle godine Grad Beograd je potpisao ugovor sa Evropskom investicionom bankom vredan 35 miliona evra za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava, na teritoriji Gradske opštine Palilula, a rešavanje ovog problema planira se i u drugim gradovima Srbije.

Ministar Siniša Mali je rekao da interesovanje EIB-a za Srbiju i za ulaganje u važne projekte znači da je ta finansijska institucija prepoznala dobre rezultate koji su postignuti.

„Sada nam je istorijska šansa da završimo projekte na koje smo čekali decenijama a koji su civilizacijska potreba građana. Srbija ima stabilnu ekonomiju koju prepoznaju i potencijalni investitori a dokaz su nedavna dešavanja na tržištu. Uz moguće uključivanje naših srpskih obveznica na JP Morganov indeks državnih obveznica zemalja u razvoju, naše obveznice će biti svrstane u grupu onih koje su lako dostupne investitorima a značajni internacionalni profesionalni investitori imaće Srbiju u svom videokrugu za potencijalno ulaganje“, rekao je ministar.

On je podsetio i da je Srbija juče prodala sve planirane i emitovane državne obveznice sa rokom dospeća od 20 godina, što je još jedna dovoljna potvrda poveranja investitora u domaći finansijski sistem.

Rivelini je istakao da će prioritet EIB-a u narednom periodu biti ekološki održivi,  odnosno  „zeleni projekti“, kao i projekti iz oblasti energetske efikasnosti. Ministar je podsetio da, kada je reč o ulaganjima u oblasti energetike, plan „Srbija 2025“ predviđa 500 miliona evra.

On je dodao da je upravljanje otpadom ekološko, ali i ekonomsko pitanje u kojem leži veliki potencijal. Sve veći broj zemalja preduzima aktivnosti iz oblasti „zelene ekonomije“  kako bi se podstakao ekonomski rast koji generiše održiv razvoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*