Ministar Siniša Mali se sastao sa britanskom ambasadorkom Šan MakLeod

VLADA SRBIJE

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa britanskom ambasadorkom Šan MakLeod, sa kojom je razgovarao o nastavku saradnje, privlačenju investitora iz te zemlje i evropskim integracijama Srbije.

 

Na početku sastanka sagovornici su se saglasili da postoje jake veze dve zemlje, ali da ima još mnogo oblasti u kojima može da se uspostavi kvalitetnija saradnja. Oni su naglasili da posebno ima potencijala u privlačenju većeg broja investitora iz Velike Britanije, a ambasadorka je dodala da će se Britansko – srpska privredna komora u tom smislu dodatno aktivirati.

VLADA SRBIJE

 

Kako je istakla, za kompanije iz Velike Britanije je najvažnije da se radi na boljem poslovnom okruženju, a ministar Mali je rekao da je Srbija u tom smislu već dosta uradila, da se vodi dijalog sa privredom, da se smanjuje opterećenje na zarade kao i druga poreska opterećenja. On je rekao i da je Srbija već nekoliko godina za redom apsolutni lider u regionu u privlačenju stranih direktnih investicija.

 

Mali se zahvalio ambasadorki što su britanske finansijske institucije našle interes da finansiraju izgradnju Moravskog koridora, i dodao da ista finansijska konstrukcija, koja je urađena za taj projekat, može da se uradi i za neke druge važne projekte.

 

Ambasadorka MakLeod je istakla da, iako Velika Britanija izlazi iz Evropske Unije, ta zemlja nastavlja da podržava evropske integracije Srbije i sve reforme koje se u tom smislu sprovode, kao što je bila podrška rešavanju pitanja problematičnih kredita i tekuća podrška procesu planiranja poreske politike, uz pomoć Fonda za dobru upravu.

 

Ministar Mali se zahvalio na podršci i rekao da Srbija ima osam poglavlja u pregovorima sa Evropskom Unijom koje se odnose na oblast finansija, te da je do sada otvoreno njih šest. On je rekao da je Evropska Unija prioritet Srbije, i da je to put kojim se kreće, ali da je važno da se iznutra radi na jačanju ekonomije, smanjenju nezaposlenost, rastu privrede.

 

Ministar je rekao i da je najveći izazov Srbije kako da dostigne još veće stope rasta, i dodao da će joj u tom smislu pomoći program „Srbija 2025“. Mali je naglasio da je važno i dalje ulagati u obrazovanje i digitalizaciju, jer je u tome budućnost Srbije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ambasadorka MakLeod je najavila i da će Ujedinjeno Kraljevstvo krajem ove godine biti domaćin Samita o klimatskim promenama, te da je ta zemlja fokusirana na zelenu ekonomiju i zelene projekte. Ona je dodala da je to oblast u kojoj može da se uspostavi jača saradnja. Ministar finansija je u tom smislu naglasio da od prošle godine svaka investicija koja vredi preko 25 miliona evra prolazi preko Komisije za kapitalne investicije Vlade Republike Srbije, te da treba da ispunjavaju upravo takve kriterijume.

 

 

Mali je rekao i da je Srbija prošle godine na Londonskoj berzi imala dve veoma uspešne emisije obveznica, i najavio još jednu za jesen ove godine. On je rekao da je tom prilikom bila šest puta veća tražnja za evroobveznicama, te istakao da su na taj način otvorena vrata Srbiji u svetu, a s obzirom na to da je tržište kapitala u Londonu najrazvijenije u Evropi.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*