Mali: U budžetu za 2020. opredeljeno 250 miliona evra za nacionalni stadion

Foto: 021

U budžetu za 2020. godinu opredeljeno je 250 miliona evra za izgradnju nacionalnog stadiona.

 

Foto: 021
Ovo je za „Kurir“ rekao ministar finansija Siniša Mali.
Već smo u budžetu za 2020. opredelili 250 miliona evra za izgradnju nacionalnog stadiona. Očekujem da narednih dana bude izabran projektant, pošto je tender pri kraju. Četiri ponude su pristigle. Projekat će da digne taj deo Beograda jer master plan pokriva 600 hektara. Tu će biti i stambeni, poslovni kvartovi, zabavni parkovi… Sport je odavno prestao da bude samo sport, to je i biznis. Gradi se devet novih stadiona u gradovima širom Srbije, od čega će u prvoj fazi biti izgrađeno njih šest„, rekao je Mali za Kurir.
Inače, ministar Mali je ranije najavio da će izgradnja nacionalnog stadiona početi polovinom 2020. godine.
Kako je ranije rečeno, nacionalni fudbalski stadion moći će da primi 60.000 navijača, prostiraće se na 35 hektara, a sa pratećim objektima i sadržajima na ukupno 430 hektara.
Ministar finansija ranije je rekao i da će fudbalski stadion biti multifunkcionalnog karaktera, da su u toku pregovori sa svetskim kompanijama iz različitih delatnosti, koje u okolini stadiona hoće da ulože značajan novac, kao i da ceo koncept podrazumeva kombinaciju ulaganja u industriju, turizam, tehnologiju, zabavu, kulturu i gradnju stambenog kompleksa.
On je rekao i da se završetak izgradnje očekuje za dve i po do tri godine.
To i nije toliko velika investicija koliko koristi treba da donese. Ceo koncept treba da se zove ‘Stadion siti’, a to podrazumeva mnogo toga. Plan je da u okviru stadiona napravimo ceo grad. Biće tu izložbeni sajmovi, prostor za kulturu i koncerte, akvaparkovi, ali i tehnološki park koji uključuje dolazak velikih svetskih trgovačkih lanaca. Već pregovaramo sa kompanijma IKEA i KAUFMAN a koje su vrlo zainteresovane da se nađu u okviru celog kompleksa. Biće tu i jako mnogo poslovnog prostora kao i kompletan stambeni blok„, rekao je ranije Mali za „Blic“.
Za stadion je potrebno obezbediti i 10.500 parking mesta. Planirana je i izgradnja nove primarne saobraćajne mreže, kao i izgradnja nove petlje koja će omogućiti uključenje na autoput Beograd-Šid sa obilaznicom. Posetioci će, prema najavama, do stadiona moći da stignu i železnicom, jer je u planu proširenje linije 4 „BG voza“.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*