Matić na Digitalnom samitu u Tirani: Digitalne tehnologije za regionalno povezivanje i borbu protiv pandemijske krize

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je na trećem Digitalnom samitu Zapadnog Balkana koji se održava u Tirani, da je osnov regionalne saradnje digitalno umrežavanje.

„Iako se čini da pandemijska kriza može da uspori postojeće planove i projekte, tehnološko ubrzanje nas primorava da se prilagođavamo novoj realnosti i da upravo tehnologija, kao i digitalne veštine, budu naše oružje u borbi protiv posledica te krize“, poručila je državna sekretarka na onlajn panelu „Propisi za digitalne veštine u 21. veku“, na kojem su učestvovali i visoki predstavnici Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije, kao i privatnog sektora.

Matić je istakla da je Republika Srbija spremno dočekala pandemijski udar na privredu, ekonomiju i normalno društveno funkcionisanje, budući da je u prethodnom periodu definisano da je prioritet u radu Vlade RS digitalizacija sa akcentom na reformi državne uprave, obrazovanja i na nastavku uspešnih  ekonomskih reformi u skladu sa evropskim demokratskim načelima, pri čemu je posebna pažnja posvećena uključivanju svih građana u proces digitalizacije.

„Usvajanjem Strategije razvoja digitalnih veština u Republici Srbiji veština za period od 2020 do 2024, definisano je da je naš cilj unapređenje digitalnih znanja i veština svih građana radi omogućavanja njihovog korišćenja informaciono komunikacionih tehnologija u svim oblastima i obezbeđivanja potreba privrede i tržišta rada. S obzirom na stepen u kojem digitalne veštine dotiču svaki aspekt rada i života i obuhvataju različite oblasti kao što su obrazovanje, tržište rada, nauku, tehnologiju i inovacije, kao i trgovinske i industrijske politike, vizija Strategije podrazumeva efektivnu međusektorsku saradnju i korišćenje svih raspoloživih resursa“, rekla je Matić.

Na planu regionalne saradnje, državna sekretarka je podsetila da je prošle godine počela primena Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu koji je potpisan na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu, kada je takođe potpisan i bilateralni Sporazum između Republike Srbije i Republike Crne Gore o međusobnom priznavanju elektronskih usluga od poverenja, dok je takav sporazum potpisan i sa Republikom Severnom Makedonijom.

Matić je rekla i da je od izuzetnog značaja održanje kontinuiteta Digitalnog samita, kao i svih ideja i akcija koje imaju za cilj digitalno povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana i evropskih integracija:

„Upravo su ogromni društveni i ekonomski izazovi koje je izazvala aktuelna globalna kriza dodatni razlog za ubrzanje digitalnih transformacija, dok je opšta nesreća koja nas je sve zadesila još jedan snažan motiv za zajedničko delovanje i umrežavanje u okviru naše višegodišnje posvećenosti regionalnoj saradnji i povezivanju sa jedinstvenim tržištem Evropske Unije“.

Zbog pandemije Kovid-19, treći Digitalni samit Zapadnog Balkana organizuje se na hibridnoj platformi sa virtuelnim sesijama od 26. do 28. oktobra 2020. i ministarskim događajem kao završnim događajem 2. novembra 2020. u Tirani. Samit se održava u okviru Berlinskog procesa i Akcionog plana za regionalno ekonomsko područje (MAP-REA) za Zapadni Balkan, pokriva četiri  glavne platforme: povezivanje sa mrežom i uslugama, poverenje i sigurnost, digitalne veštine i digitalna ekonomija, i okuplja predstavnike vlada iz regiona na visokom nivou, Evropske komisije, Saveta za regionalnu saradnju, poslovne zajednice i druge relevantne aktere.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*