Međustranački dijalog: Prioritet REM, fer pristup emiterima…

Фото: pixabay.com

BEOGRAD: Na drugom međustranačkom dijalogu, uz posredovanje Evropskog parlamenta, koji je završen večeras, zaključeno je da su prioritet važnost imenovanja svih članstva REM, uključujući formulu „3 + 1“ i garantovanje fer pristupa javnim emiterima, kao i njihovo fer izveštavanje.

Foto: pixabay.com

Tokom dijaloga su pozvane sve državne institucije da ispune obaveze iz svojih nadležnosti i da u svom radu primenjuju najviše standarde transparentnosti, navedeno je u zajedničkom saopštenju koje je medijima upućeno iz Skupštine Srbije.

Političke grupe koje su učestvovale, kako se navodi, prepoznale su napredak u obuci službenika koji rade na Jedinstvenom biračkom spisku i na novom internet sajtu za informisanje građana o biračkom spisku.

Tokom međustranačkog dijaloga konstatovano je da je Otvoreni sastanak na temu uloge i rada REM bio organizovan u Narodnoj skupštini i apelovano je da se hitno preduzmu konkretne aktivnosti u skladu sa razlozima za zabrinutost u pogledu opšteg medijskog okruženja koji su izneti na sastanku, kaže se u saopštenju.

Posle međustranačkog dijaloga, Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije izjavila je da dijalog u Narodnoj skupštini ističe važnost parlamenta kao mesta za razgovor o važnim reformama, koje su neophodne za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora.

„Zahvaljujem se na podršci Evropskog parlamenta u posredovanju u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima, kao i na dugoročnoj posvećenosti radu sa Narodnom skupštinom na agendi pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, rekla je Gojković.

Vladimir Bličik, stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, ocenjuje da je ostvaren ograničen napredak od prve runde međustranačkog dijaloga i da vladajuća većina i opozicija moraju da preduzmu korak napred – da se pomere od svojih početnih stavova.

„Čuli smo stvarne frustracije u vezi sa nedostatkom poverenja i da će biti potrebno da se nešto značajno uradi da bi se izgradilo poverenje u ceo politički spektar i pokazalo građanima da se ulažu stvarni napori u cilju unapređenja uslova pre izbora“, naveo je Bličik.

„Na našem produktivnom sastanku sa predsednikom (Aleksandom) Vučićem dogovoreno je da se izaberu “3+1“ nova člana REM, da se usvoji novi propis zasnovan na najboljoj evropskoj praksi za javne emitere kako bi se obezbedio fer pristup i izveštavanje tokom izborne kampanje i da se uspostavi Nadzorni odbor u Narodnoj skupštini koji bi pratio sprovođenje svih obaveza koje se odnose na izbore. Ovi koraci i obaveze iz Zaključaka sa međustranačkog dijaloga treba da se ostvare pre naše naredne runde dijaloga“, rekao je Bličik, navodi se u saopštenju.

Tanja Fajon, šef delegacije u Parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, kaže da su dobili neke nove predloge od svih aktera, ali da, kako ističe, sat otkucava.

„Pozivamo vladajuću koaliciju da više ne gubi vreme na diskusiju i da počne sa sprovođenjem. Da bi ovo bilo uspešno, pozivamo opoziciju da se vrati u parlament i uključi u dijalog kako bi im vladajuća koalicija odgovarala za ispunjavanje svojih obaveza“, kazala je Fajon.

Na drugom međustranačkom dijalogu je procenjeno šta je ostvareno od oktobarskog Prvog međustranačkog dijaloga i apelovano je na puno sprovođenje obaveza iz „Tabele o ispunjenim obavezama“ i da se predlože dodatne inicijative za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, u skladu sa preporukama iz izveštaja Evropske komisije i OEBS/ODIHR-a, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*