Mihajlo zaslužuje poštovanje cele Srbije, biće sahranjen u u Aleji zaslužnih građana

mg.edu.rs
BEOGRAD –

Jedan od najboljih mladih fizičara Mihajlo Sporić biće sahranjen u četvrtak u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu na inicijativu premijerke Ane Brnabić, piše Kurir.

Kako navodi list, predsednica Vlade je pre nekoliko dana uputila pismo Gradu Beogradu s molbom da Sporić, koji je tragično preminuo od karcinoma u Kembridžu gde je studirao, bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

mg.edu.rs

„Duboko nas je potresla vest da je naš mladi fizičar Mihajlo Sporić preminuo u 22. godini života nakon dvogodišnje borbe s teškim oblikom karcinoma. Za vreme školovanja u Matematičkoj gimnaziji predstavljao je Srbiju na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima gde je osvojio prestižne nagrade. Uvek je ponosno predstavljao svoju zemlju na svim meridijanima sveta i fantastičan je primer mladima kako radom, ulaganjem u sebe i odnosom prema drugima čovek sam može menjati svet“, stoji u inicijativi premijerke.

Brnabić zatim navodi da u ovakvim trenucima čovek može reagovati ishitreno i brzopleto.

„Ipak, čvrsto stojim pri stavu da Mihajlo Sporić zaslužuje da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana. Ne zanemarujući činjenicu da za svog kratkog života verovatno nije stigao da zabeleži rezultate kakve su zabeležile veličine koje su sahranjene na tom mestu, svi njegovi uspesi i svedočenja njegovih profesora, kolega, prijatelja, akademika govore u prilog tome da je samo i isključivo podmukla bolest uzrok koji ga je sprečio.

Kao predsednica Vlade želim da vas zamolim da razmotrite moj predlog da Mihajlo Sporić bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana i da se time Srbija barem u nekoj meri oduži ovom mladom čoveku koji nas je, verujte, za svoje 22 godine zadužio dovoljno da ovaj presedan ne bi trebalo dovoditi u pitanje“, rekla je predsednica Vlade.

Ona je još navela:

„Ovo blago smo na nemerljivu žalost svih nas zauvek izgubili, ali hajde da učinimo sve sto je do nas da ovakvim ljudima i nakon smrti odajemo poštovanje kakvo zaslužuju“.

Srpski telegraf pokrenuo je inicijativu da se ustanovi nagrada sa imenom Mihajla Sporića i navodi da su ministri u Vladi Srbije jednoglasni u podršci da se to učini.

Ministri smatraju da je Mihajlo zaslužio da se sačuva sećanje na njega i da nagrada sa njegovim imenom bude podsticaj mladim ljudima da vredno uče i da se usavršavaju.

Mihajlo Sporić bio je jedan od najboljih srpskih fizičara ovenčan olimpijskim zlatom, nosilac Vukove diplome, Svetosavske nagrade, osvajač brojnih medalja na takmičenjima…

Bio je stipendista Triniti koledža na Kembridžu i, iako bolestan, bio je najbolji u svojoj generaciji.

Preminuo je 7. novembra, biće sahranjen 21. novembra, a tog dana će biti održana i komemoracija u Matematičkoj gimanziji.

Mihajlo Sporić je u Srbiji upisao dva fakulteta – Fizički i Elektrotehnički.

Studirao je i u Velikoj Britaniji, a Univerzitet Kembridž, koji je proglasio trodnevnu žalost povodom njegove smrti, ustanoviće i nagradu u čast Mihajla – studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

Inicijativa da se ustanovi nagrada Mihajlo Sporić

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Matematička gimnazija i Društvo fizičara pokrenuli su inicijativu da se ustanovi nagrada koja će nositi ime po preminulom studentu fizike Mihajlu Sporiću.

Nagrada će se dodeljivati učenicima koji su na kraju srednje škole ostvarili najbolje rezultate na takmičenjima iz fizike, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*