Uspešna potraga NIS-a za naftom u Rumuniji

Фото: нис

Naftna industrija Srbije je svoje poslovanje proširila i na region pa tako od 2011. godine u Rumuniji, kao zavisno društvo kompanije NIS a. d. Novi Sad, posluje „NIS Petrol Rumunija”.

Foto: nis

Do sada je u poslovanje NIS-a u Rumuniji uloženo oko 110 miliona evra, a taj ogranak NIS-a poslovanje razvija u tri oblasti: istraživanje i proizvodnja nafte i gasa, promet naftnih derivata i trgovina električnom energijom, i do sada su u svim segmentima postignuti dobri rezultati, rečeno je novinarima iz Srbije koji su nedavno boravili u Rumuniji.

Generalni direktor „NIS Petrola Rumunija” Vanja Aleksić je, govoreći o istraživanju i proizvodnji nafte i gasa, ukazao na to da „NIS Petrol” u Rumuniji ima šest licenci za istraživanje. Po njegovim rečima, „NIS Petrol Rumunija” ima koncesiona prava na istraživanje nafte i prirodnog gasa u periodu od 25 godina, koncesije su u Panonskom basenu, u zapadnom delu Rumunije, a zbog dosadašnjih rezultata, NIS smatra da su perspektivne pa će istraživanja i ulaganja u cilju pokretanja komercijalne proizvodnje nafte i gasa biti nastavljena. Da su istraživanja u Rumuniji dala pozitivan efekat potvrda je i to što je nedavno započeta eksperimentalna proizvodnja nafte i prve količine otpremljene na preradu u Rafineriju nafte u Pančevu. Aleskić je istakao da je reč o lakoj nafti – nafti dobrog kvaliteta, ali da se još uvek ne može reći u kojem pravcu će se proizvodnja odvijati.

110 miliona evra uloženo u istraživanje

– Do sada je akvizicija 3D seizmičkih podataka urađena na površini većoj od 800 kvadratnih kilometara, a 2D seizmička ispitivanja obavljena su u opsegu od oko 200 kilometara – rekao je Aleksić. – Imamo šest istražnih bušotina, a ispitali smo još četiri. Eksperimentalna proizvodnja počela je na naftnom polju „Teremija”, gde su dve naftne bušotine.

2.600 metara duboka naftna bušotina

Novinari iz Srbije posetili su to naftno polje, u okrugu Timiš, na oko 80 kilometara od Temišvara. Na njemu je završeno bušenje dveju bušotina – „Teremija 1000” i „Teremija 1001”. Na tom naftnom polju su, uz zaposlene iz Rumunije, i radnici iz Srbije, a posao se odvija u skladu sa svim pravilima i propisima koji važe u Rumuniji, rekao je direktor „Pogona Rumunija” Dragan Mitić.

– Obe bušotine puštene su u eksperimentalnu proizvodnju koja prethodi kompercijalnoj eksploataciji – rekao je Mitić. – Bušotina je duboka 2.600 metara, a nafta se crpi iz sloja na dubini od 2.400 do 2.500 metara. Na tom polju završena je i sabirna stanica na kojoj se nafta proizvedena na tih dveju bušotina priprema za transport ka otpremnoj stanici i potom dalje odvozi vozom na preradu u Rafineriji nafte u Pančevu.


Ulaganje i u maloprodajnu mrežu

U Rumuniji ima oko 2.500 benzinskih pumpi, a „NIS Petrol” u toj zemlji ima 18 benzinskih pumpi premijum brenda „Gasprom”. Prva benzinska stanica „NIS Petrola” u Rumuniji otvorena je 2012. godine, a uskoro će mreža biti uvećana jer se u blizini Bukurešta gradi nova benzinska pumpa.


Uz naftno polje u Teremiji, u Žombolju, na gasnoj bušotini „Žombolj 6”, započeta je eksperimentalna proizvodnja električne energije iz gasa i prva je koju NIS realizuje van granica Srbije. Preko „NIS Petrola Rumunija”, NIS trguje električnom energijom u zemljama Evropske unije i na berzama električne energije u Sloveniji i Rumuniji, a električna energija proizvedena na gasnom polju „Žombolj” prodaje se na rumunskom tržištu.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*