Mihajlović: Da Srbija bude energetski bezbedna zemlja

BEOGRAD –

Zorana Mihajlović, aktuelna ministarska saobraćaja koja će u novoj vladi Srbije voditi sektor energetike, izjavila je danas da je njen najvažniji zadatak da zemlja bude energetski bezbedna.

Mihajlović je za Televiziju Hepi rekla da je u sektoru saobraćaja i građevinarstva urađeno mnogo, Srbija je napredovala u brzini izdavanja građevinskoh dozvola, izgradila je 350 kilometara puta i ima 16 milijardi aktivnih investicija u putevima, železnici, vazduhu.

 

zorana, mihajlovic, put

RTV

Ona je istakla da Vlada Srbije može da funkcioniše kao tim, a na pitanje o 11 ministarki, ona je navela da su žene nekad racionalnije, efikasnije, posebno kada je reč o ozbljnim izazovima koji slede.

Pročitala sam jutros ekspoze Ane Brnabić, onaj od ranije, šta je bilo predvođeno u sektoru rudarstva i energetike i nadam se da ćemo to ispuniti, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je naglasila da se moraju poštovati evropski standardi u toj oblasti, napominjući da se niko u svetu nije odrekao uglja, ali jesu se odrekli načina na koji se ugalj koristi.

Ciljevi: Energetska bezbednost, kvalitetna struja, derivati

Mihajlovićeva je izjavila i da Srbija u oblasti rudarstva i energetike ima bogatstvo koje se meri i u svetskim razmerama, te da će u narednom periodu njen zadatak biti da uredi ovu oblast.

„Vraćam se onome što sam radila 20 godina i na čemu sam doktorirala. S druge strane, uradili smo mnogo u građevinarstvu, saobraćaju i infrastrukturi i svom nasledniku ostavljam potpuno uređeno ministarstvo sa mnogo milijardi novih projekata, i biću tu za svaku vrstu pomoći. Navikla sam na to, dođem, uradim, popravim i idem dalje“, rekla je Mihajlović za Tv Hepi.

Dodala je i da je dosta izazova u sektoru rudarstva i energetike, posebno kada je reč o gasovodima i naftovodima, te da mora da se razmišlja o Srbiji 2050. godine, a ne samo sada.

Mihajlović, koja će u novoj vladi biti ministarka rudarstva i energetike, istakla je da je energetska bezbednost veoma važna, pre svega da imamo dovoljno struje, gasa i naftnih derivata.

„Ako niste energetski bezbedni, onda ste osetljivi, a to povlači druge posledice za državu. Radiću na tome da imamo kvalitetnu struju, dovoljno derivata, da se pozabavimo obnovljivim izvorima energije, ali i tehnologijama koje se koriste i novim investicijama“, rekla je Mihajlović.

 

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*