Milanović o Dodikovoj inicijativi: Nećete verovati tumačim je kao dobronamernu

SPLIT –

Predsednik Zoran Milanović izjavio je danas u Splitu da smatra dobronamernom inicijativu srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika da o budućnosti BiH treba da razgovaraju zvaničnici Turske, Srbije i Hrvatske.

Milanović je rekao da Dejtonski sporazum, čiji su garanti Hrvatska i Srbija, nije propao, ali se, istakao je, ne poštuje.

milanovic, zoran

Izvor: EPA (Antonio Bat)

„Tumačim je (inicijativu), nećete verovati, dobronamerno. Određene političke opcije u BiH optužuju Hrvatsku za zločinački poduhvati, to rade dva člana Predsedništva – predstavnik Bošnjaka i predstavnik Hrvata“, rekao je Milanović novinarima, preneli su hrvatski mediji.

Milanović, međutim, smatra da Dodikova inicijativa nije realna, jer trebalo svi da je prihvate, a da ostali članovi Predsedništva BiH ne misle iste kao Dodik.

Podsetio je da je Alija Izetbegović primio najviše odlikovanje i to im je, kazao je, tada bilo dobro, a njegovi naslednici danas govore da Hrvatska želi da raskomada Bosnu.

„Ne tražimo puno, samo ono što je zapisano u Dejtonskom sporazumu. Nije realno jer ova dvojica (Komšić i Džaferović) to ne žele“, rekao je Milanović. Mislim da Dodik više ukazuje da ovo nije održivo“, kazao je Milanović.

Dodik je u nedelju pozvao Milanovića da zajedno s kolegama iz Turske i Srbije posreduje u pregovorima o budućnosti BiH, rekavši da su dosadašnji međunarodni predstavnici izgubili njegovo poverenje jer su zastupali interese Bošnjaka.

„Ako je moguće da u konstelaciji Erdogan, Vučić, Milanović razgovaramo, razgovaraćemo. Ako ne, videćemo“, rekao je Dodik novinarima.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*