MMF traži da struja u Srbiji još poskupi do kraja juna 2020. godine

Foto: Pixabay

Međunarodni monetarni fond (MMF) traži da Elektroprivreda Srbije (EPS) do kraja juna 2020. godine uradi procenu novih tarifa za struju, koje bi uključivale i povećanje izdvajanja za obnovljive izvore energije, ali i da do tog roka poveća cenu struje, piše Blic.

Po navodima lista, MMF je u izveštaju dostavljenom srpskim vlastima ocenio da bez tih mera nije realno očekivati uspešnu finansijsku konsolidaciju EPS-a.
Foto: Pixabay
MMF traži novo poskupljenje struje sredinom naredne godine jer smatra da nedavno povećanje cene kilovata nije dovoljno da se pokriju troškovi proizvodnje električne energije. Ono što je važno jeste da oni insistiraju da se usvoji i formula po kojoj bi se poskupljenje struje vezalo za inflaciju, ali i da se odredi tačan datum u godini kada stupa na snagu novi cenovnik„, preneo je Blic.
Dodaje se da je u izveštaju MMF-a naveden kraj 2020. godine kao rok do kog bi trebalo da budu zavrešene sve aktivnosti oko transformacije EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.
Podsetimo, struja je od 1. decembra poskupela 3,9 odsto.
Agencija za energetiku dala je saglasnost za poskupljenje i ono će se osetiti na decembarskim računima, koji pristižu u januaru.
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić tvrdi da je „u pitanju minimalno povećanje“, pošto cena nije menjana poslednje dve godine, pa nije bilo korekcija ni za visinu inflacije. Poskupljenje je, kaže, daleko ispod zahteva i troškova energetskih kompanija.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*