Moravski koridor biće gotov za manje od četiri godine, spojiće Koridore 10 i 11

. Predsednistvo Srbije
BEOGRAD –

Komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta E-761, deonica Pojate – Preljina – Moravskog koridora, potpisan je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ugovor su potpisali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predstavnici tursko-američkog konzorcijuma „Bechtel Enka UK Limited“ Majkl Vilkinson i Mehmet Tara.

. Predsednistvo Srbije

Ugovor sa Behtelom je vredan 745 miliona evra (plus 20 odsto).

Vučić: Za manje od četiri godine gotov ceo Moravski koridor

U Srbiji će za manje od četiri godine biti izgrađen ceo Moravski koridor, autoput Pojate – Preljina, koji će ići kroz „srce Srbije“, a to će biti i prvi digitalni autoput u našoj zemlji, izjavio je Vučić.

Vučić je kazao da su ljudi sanjali o tom autoputu decenijama i da se sada to ostvaruje.

„Sada je to moguće, ugovor je potpisan i kreće odmah da se radi. Moravski koridor povezuje Čačak, Mrčajevce, Adrane, Kraljevo, Vrnjačku banju, Trstenik, Stopanju, Kruševac, Ćićevac i Pojate“, naglasio je Vučić i dodao da će Moravski koridor spojiti koridore 10 i 11.

Kako je rekao, jedan je evropski koridor, a drugi – Koridor 11 ćemo napraviti da bude evropski.

Naglasio je da će Moravski koridor spojiti i Kopaonik i druga okolna mesta, kao i da će i Raška, Novi Pazar biti mnogo bliže Beogradu i drugim gradovima u zemlji.

Kako kaže, već do novembra 2021. biće završen deo do Kruševca, odnosno do Koševa u dužini 28 kilometara, za manje od tri godine biće završen autoput Čacak – Kraljevo što je dodatnih 31 kilometara i da ostaje da se za manje od četiri godine potpuno završi 57 kilometara, od Adrana do Koševa, odnosno od Kraljeva do Kruševca.

Vučić je naglasio da će to biti prvi digitalni autoput, kao i da će biti do sada najširi autoput u Srbiji, pošto će biti širi za ukupno 1,6 metara.

Zahvalio je ambasadi Velike Britanije i američkoj Eksim banci, kao i Turskoj na velikoj posvećenosti.

Predsednik kaže da će već „pre kraja godine biti isplaćeno iz budžeta 150 miliona za taj projekat“.

Kaže da je Behtel poznat po izvanrednoj efikasnosti, kao i da ćemo videti i kako radi turska Enka.

Vučić je naglasio da će Moravski koridor privući i mnogo turista u Vrnjačku banju i taj deo Srbije, a od Beograda do Vrnjačke banje će se stizati za sat i 25 ili sati i 20 minuta lagane vožnje.

Napomenuo je da će i investitori dolaziti više u taj deo zemlje i da će mladi više ostajati tu da žive.

„Mnogo sam srećan, ovo je za nas ogroman vest, spajamo zapad centralne Srbije sa istokom centralne Srbije. Kada ovo uradite čeka vas i drugi posao, već imamo neke ideje“, poručio je Vučić i dodao da je to dobar ugovor i velika stvar za Srbiju.

Vučić je, nakon potpisivanja komercijalnog ugovora za izgradnju Moravskog koridora, čestitao Ministarstvu građevinarstva i Vladi Srbije, kao i kompaniji Behtel Enka.

„Pre svega čestitam građanima Srbije, posebno ljudima koji žive u moravičkog, raškom i rasinskom okrugu. Dobijaju novi život, jer autoput znači bolji život“, poručio je Vučić.

Potpredsednik i generalni direktor za infrastrukturu Behtela za region Evrope Majkl Vilkinson je prethodno rekao da je veoma srećan što je u Beogradu povodom potpisivanja ugovora i da je to njihov prvi projekat u Srbji.

Kaže da su se pripremali za taj projekt dve godine i da danas počinje realizacija.

Dodao je da imaju odličnu saradnju sa Vladom Srbje i istakao da će praviti digitalni autoput.

„Hvala Vučiću i Mihajlovićevoj na podršci. Čestitam narodu Srbije“, poručio je on.

Godfri: Srbija pokazuje da mnogo investira u infrastrukturu

Potpisivanjem ugovora za izgradnju Moravskog koridora Srbija pokazuje da mnogo investira u svoju infrastrukturu, čime doprinosi preporodu zemlje koji će joj obezbediti mesto u evropskoj privredi, poručio je danas ambasador SAD Entoni Godfri.

Godfri je u izjavi za Tanjug istakao da je ponosan što je Vlada Srbije za izgradnju Moravskog koridora, koja je kako predsednik Aleksandar Vučić kaže tehnički možda i najveći izazov od svih projekata izgradnje autoputeva, izabrala baš kompaniju Behtel.

Za realizaciju takvog projekta, ocenjuje ambasador SAD, potrebna je vodeća građevinska firma u svetskim razmerama, što je Srbija, kaže, i dobila dolaskom kompanije američke kompanije Behtel, koja čini konzorcijum sa turskom kompanijom Enka.

„Izborom firme kao što je Behtel, Srbija šalje snažan signal investitorima da želi fer utakmicu i proizvod vrhunskog kvaliteta“, rekao je ambasador i ocenio da taj autoput nije samo autoput nego i projekat zaštite od poplava i digitalnih transferzala, koridor koji će povezivati ljude i gradove, unaprediti turizam, pomoći malim i srednjim preduzećima i privući nove investicije.

Behtel ima i potrebno znanje i sposnobnost, rekao je ambasador i izrazio želju da što više američkih kompanija radi u Srbiji, jer je, kaže, to zemlja koja ima visoko obrazovanu radnu snagu i ogroman potencijal.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*