Završen dokazni postupak za pokušaj ubistva servirke u KCV

Фото: Dnevnik.rs

NOVI SAD; U punoj velikoj sali novosadskog Višeg suda juče je Novosađaninu Dušanu Murgaškom Pikasu (60), osam puta osuđivanom, a od toga u više navrata zbog silovanja, završen dokazni postupak za teške povrede jedne osobe i pokušaj ubistva druge, počinjene nakon nekoliko meseci od njegovog izlaska na slobodu.

Foto: Dnevnik.rs

On je, po navodima optužnog akta, koji zastupa zamenica višeg javnog tužioca Jelena Stojaković Mustakas, 9. februara ove godine naneo teške telesne povrede sugrađaninu Miroslavu S., s kojim je tom prilikom pio, a kom je, navodno, tada kazao da „rekne samo ono što on, sada okrivljeni, kaže”, a potom mu i zadao više udaraca i odmah zatim sestričini oštećenog laku telesnu povredu rukom u leđa.

Nad optuženim je narednog dana oko 13 sati u zgradi Kliničkog centra Vojvodine, nakon što je zbog akutne intoksikacije alkoholom u Urgentnom centru primio detoksikaciju, bio obavljen pregled na Klinici za psihijatriju, koji nije ukazao na potrebu za hospitalizacijom. Bio je pod dejstvom alkohola od 1,15 promila u krvi. Njegova sposobnost da shvati značaj svog dela i da upravlja svojim postupcima bila je smanjena, ali ne do bitnog stepena.

U optužnici, nadalje, stoji da je optuženi pokušao da liši života servirku Marijanu Č., tako što je ušao u prostorije Centra za rehabilitaciju, gde ju je uočio i sledio, a zatim joj i prišao kada je ušla u prostoriju koja se koristi kao svlačionica i ostava za dostavljanje hrane.

Ona ga je pitala tom prilikom da li je zalutao i da li mu je potrebna pomoć, na šta se on osmehnuo, uhvatio za kosu je i počeo da joj povlači glavu prema dole, dok je u jednoj ruci držao nož na rasklapanje. Pokušao je da je ubode u vrat, ali je ona uspela da se zaštiti, uhvativši ga za tu ruku, i pokušavala da ga se oslobodi, ali je tom prilikom posekla palac, a potom još jedan prst.  Gurali su se i rvali u toj prostoriji, dok joj je on govorio da će je ubiti i zaklati. Oborio ju je na pod i pao preko nje, ali se odmah i pridigao i nogom je pritisnuo u predelu grudnog koša. Ona je počela da doziva u pomoć, zbog čega joj je odmah prekrio usta i nos. U tom sukobu servirka je zadobila lake telesne povrede, a u jednom trenutku uspela je da se istrgne i otrči do ulaza u zgradu. Dozvala je pomoć i obezbeđenje, a za to vreme se okrivljeni sakrio u liftu za transport hrane, gde su ga, dok je još uvek držao nož u ruci, pronašli radnici obezbeđenja, navodi se u optužnici.

Pre jučerašnjg ročišta okrivljeni Murgaški je u svojoj odbrani iznetoj pred zamenicom VJT-a, rekao da će izneti svoju odbranu u onom obimu koliko se seća. Priznao je krivicu iz tačke jedan, odnosno nanošenje povreda Miroslavu S. Međutim, u vezi s krivičnim delom pod tačkom dva, pokušajem ubistva, kazao je da ne može da ga prizna jer se uopšte ne seća onoga što se dešavalo kritičnom prilikom.

Najvećim delom o tome se juče na glavnom pretresu pred većem, kojem predsedav sudija Vidoje Mitrić, izjašnjavala sudski veštak za oblast psihijatrije dr Gordana Mišić Pavkov. Ona je rekla da smatra da okrivljeni ne bi bio sposoban da izvrši krivično delo pokušaja ubistva da je konzumirao količinu pića i lekova koje je naveo u odbrani jer bi u najmanju ruku bio u komi, odnosno besvesnom stanju, mada to znatno zavisi i od brzine unošenja alkohola ili organskog oštećenja mozga, koje kod okrivljenog nije uočeno. Ona je razdvojila alkoholizam od činjenja dela iz optužnice i kazala da smatra da taj porok u tom slučaju nema uzročno-posledične veze, sem što akutna alkoholisanost može podstaći sklonost ka pražnjenju negativnih impulsa.

Veće je odbilo predlog da se u spise uvrste nalazi psihijatrijskih ustanova od pre dvadesetak godina, nakon što je sudski veštak kazao da to ne bi uticalo na aktuelni nalaz i mišljenje. Iznošenje završnih reči predsednik veća sudija Mitrić zakazao je za 22. januar.

Osuđivan zbog silovanja

Murgaški je stari znanac policije. Pre više od 11 godina, tačnije 1. decembra 2008, nakon višednevne potrage, pripadnici MUP-a uhapsili su Pikasa zbog sumnje da je 22. novembra te godine ušao u stan jedne sredovečne Novosađanke i silovao je. Uhapšen je u prepodnevnim satima dok je išao Ulicom Danila Kiša u širem centru Novog Sada.

Samo mesec pre nego što je silovao žrtvu, Murgaški je izašao iz zatvora, gde je takođe bio zbog silovanja.

Njegova prva žrtva bila je žena koja je radila u jednoj novosadskoj školi, koju je presreo u dvorištu, odvukao u okolno žbunje i silovaosilovao. Istog dana je identifikovan i uhapšen. Tada je osuđen na zatvorsku kaznu, koja mu je istekla u julu 1998. godine.

Već sredinom oktobra te godine ponovo je uhapšen zbog sumnje da je silovao tada četrnaestogodišnju devojčicu, koju je odvukao u kabinu toaleta i napastvovao je. Posle silovanja devojčice, napasnik je uspeo da pobegne, ali je ubrzo uhapšen i osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. silovatelj Na slobodu je pušten 30. novembra 2018. godine.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*