Na Institutu za onkologiju Vojvodine puštena u rad dva nova linearna akceleratora i CT simulator

POKRAJINSKA VLADA

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišli su Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, gde su danas puštena u rad dva nova linearna akceleratora i CT simulator. Reč je o zajedničkoj investiciji Ministarstva zdravlja i Pokrajinske vlade, vrednoj 6,5 miliona evra.

Nabavkom novih linearnih akceleratora i prateće radioterapijske opreme smanjiće se liste čekanja za zračnu terapiju.

Foto: Pokrajinska vlada

„Zadovoljan sam jer smo zajedničkim snagama, sredstvima Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade, realizovali ovaj važan posao. Više od 800 pacijenata čeka na ovaj tretman, i očekujem da će se do leta liste čekanja prepoloviti. Naredne godine u planu nam je nabavka još jednog dodatnog aparata kako bismo ispunili standard da na 250.000 stanovnika bude jedan aparat. Time će naši pacijenti sa najtežim bolestima imati veću šansu za izlečenje“, kazao je predsednik Mirović.

Od juna 2016. godine u Institut za onkologiju Vojvodine uloženo je oko 10 miliona evra.

„Stanje u zdravstvenom sistemu je mnogo bolje nego ranije jer danas imamo adekvatne uslove za lečenje onkoloških pacijenata“, istakao je Mirović.

„Ovo je veliki dan i za pacijente i za sve zaposlene jer su naši građani do 2014. godine umirali čekajući zračnu terapiju. Danas je ovde već tretirano 11 pacijenata. Insistiramo na konkretnim stvarima. Želimo da pokušamo da ukinemo liste čekanja. Želimo da pomognemo svakom pacijentu“, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Foto: Pokrajinska vlada

Direktor Instututa za onkologiju Vojvodine prof. dr Zoran Radovanović rekao je da će puštanjem u rad dva linearna akceleratora i CT simulatora biti pokriven veći deo potreba onkoloških pacijenata. Prema njegovim rečima, danas u AP Vojvodini postoji ukupno šest aparata i moći će da se radi u tri smene, jer na mesečnom nivou oko 270 pacijenata ima potrebu za zračnom terapijom.

Obilasku Instituta za onkologiju prisustvovao je i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*