Nacionalna konferencija „Unapređenje kompetencija stručnih radnika u centrima za socijalni rad u primeni mera populacione politike“

Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku govorila je danas na nacionalnoj konferenciji, pod nazivom „Unapređenje kompetencija stručnih radnika u centrima za socijalni rad u primeni mera populacione politike“ na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, u organizaciji Komore socijalnih radnika.

 

Ministarka Đukić Dejanović je u uvodnom delu istakala da je Vlada Republike Srbije pokazala odgovornost i brigu za budućnost stanovništva formiranjem Kabineta za demografiju i populacionu politiku 2016. godine, osvrnuvši se na statistički podatak da je u 2019. godini rođena 341 beba više u odnosu na prethodnu godinu, dodavši da koraci jesu mali, ali da su veoma značajni.

Foto: Fonet/Nenad Đorđević

 

Ministarka je navela da je prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji broj ljudi pao ispod 7 miliona, a izazovi sa kojima se suočavamo su odloženo rađanje, migracije i starenje stanovništva. Trenutno, prosečna starost stanovništva u Srbiji iznosi oko 43 godine, a očekivano trajanje života je 73 godine za muškarce i 78 godina za žene, dok su osobe iznad 65 godina života najbrže rastuća kategorija stanovništva.

 

Prof. dr Đukić Dejanović je istakla da je Strategijom podsticanja rađanja predviđeno da se u roku od 10 – 15 godina dostigne optimalni nivo rađanja od 1.85, a uspešnim ostvarivanjem ovog opšteg cilja, značilo bi da primenjene mere poseduju kapacitet koji može voditi i ka poželjnom nivou fertiliteta od 2.1 kojim bi se obnavljalo stanovništvo.

Ministarka je rekla da Kabinet na čijem je čelu već treću godinu za redom sprovodi Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji. Ona je naglasila značaj učešća stručnih radnika, u centrima za socijalni rad, kod sačinjavanja predloga projekata, jer njihova espertiza doprinosi popravljanju kvaliteta projektne dokumentacije.  Ministarka je rekla da je najveća količina sredstava bila usmerena na rekonstrukciju i adaptaciju postojećih i izgradnju novih vrtića, kao i na formiranje jaslenih grupa koje nisu postojale u seoskim sredinama.

 

Govoreći o starenju i međugeneracijskoj saradnji, ministarka je navela da se danas neretko suočavamo sa negativnim stereotipima o starenju, uključujući i sliku o našim starijim sugrađanima kao bolesnim, zavisnim i skupim za društvo. Sa druge strane, postoje i negativni stereotipi o mladima koji se prikazuju kao neiskusni, nepouzdani i sebični. Vlada Republike Srbije je, 11. januara 2018. godine, formirala Savet za unapređenje međugeneracijske saradnje i solidarnosti, kao stručno i savetodavno telo koje se bavi unapređenjem ove oblasti u našem društvu. Na kraju, ministarka Đukić Dejanović je govorila o institucionalnoj podršci starijim osobama, istakavši da je veliki broj aktuelnih istraživanja usmeren ka negovateljima i korisnicima usluga gerontoloških centara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*