Nastavak saradnje Srbije i SAD-a u borbi protiv trgovine ljudima

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Povodom godinu dana rada prvog Prihvatilišta za urgentni prijem žrtava trgovine ljudima pri Centru za zaštitu žrtava, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri obišli su ovu ustanovu.

Ministar Đorđević istakao je da žrtva trgovine ljudima, nažalost, može biti svako, te da je najbitnije da kao građani budemo svesni da moramo uvek da reagujemo kada posumnjamo na nešto i da prijavimo nadležnima na vreme, jer samo na taj način, odnosno uz preventivno reagovanje, ovakvi nemili događaji mogu da se spreče.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

„Kada ipak dođe do situacija u kojima neko postane žrtva trgovine ljudima, ovakva ustanova je zaista potrebna, da ljudima pruži utočište i nadu da njihov život može biti drugačiji u budućnosti.  Naša obaveza, kao države, jeste da vidimo koji je to najbolji način da onima, koji su prošli kroz takve strašne situacije, pomognemo i da ih pripremimo za samostalan i bezbedan život, jer to zaslužuju svi građani naše zemlje“, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, Srbija je mnogo uradila, kada je u pitanju borba protiv trgovine ljudima i postala primer drugima kako da se sa tim izbore. On je istakao da je pomoć u ovoj oblasti od strane Ambasade SAD-a velika i da je Srbija veoma zahvalna na toj podršci, za koju verujemo da će se nastaviti i u budućnosti.

„Nastavićemo da budemo još efikasniji u ovoj borbi i siguran sam da je najbitnija stvar upravo prevencija i rano prepoznavanje žrtava trgovine ljudima. Još jednom bih hteo da se zahvalim svim ljudima koji požrtvovano rade u ovom Centru i da naglasim da će resorno ministarstvo njihov rad uvek podržavati“, rekao je ministar i zahvalio i nevladinoj organizaciji „Atina“ koja takođe pomaže ovom Prihvatilištu i samim žrtvama.

Ambasador SAD-a u Srbiji Entoni Godfri istakao je da sve zemlje sveta, pa i Sjedinjene Američke Države i Srbija moraju da se bore da zaustave trgovinu ljudima, jer je to strašan zločin prema deci, ženama i muškarcima koji su žrtve prinudnog rada i seksualnog nasilja.

„Zaustaviti trgovinu ljudima nije samo stvar naše zajedničke politike, to je moralni imperativ kome ne smemo okrenuti leđa. Tokom 2019. godine Vlada SAD-a je preko Međunarodnog komiteta spasa i nevladine organizacije „Atina“ dala bespovratnu pomoć u iznosu od 825.000 dolara za žrtve trgovine ljudima u Srbiji“, rekao je Godfri i dodao da je ovaj projekat sjajan primer uspešne i dobre saradnje SAD-a sa Srbijom, koja će se sigurno nastaviti i u narednom periodu.

Direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Aleksandra Ljubojević, navela je da Prihvatilište ima kapacitet za šest osoba, a da u Centru trenutno boravi njih pet i jedna beba.

„Cilj rada našeg Centra jeste da korisnice osposobimo i pomognemo im u nastavku života, da propratimo njihov dalji razvoj i da im omogućimo da budu korisni članovi društva, pre svega sebi i svojoj porodici, da mogu da budu majke, supruge. Naglasila bih da je naše Prihvatilište primer dobre prakse ne samo u regionu, nego i u Evropi, jer je potpuno finansirano od strane države i to nigde nismo sreli do sada“, rekla je direktorka i zahvalila Ambasadi SAD-a i resornom Ministarstvu na dosadašnjoj saradnji i podršci.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*