Proširenje saradnje Srbije sa italijanskom regijom Veneto

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas, nakon potpisivanja Sporazumo saradnji u oblasti ekonomskogsocijalnog i kulturnog razvoja sa predsednikom italijanske regije Veneto Lukom Zajom, da su Srbija i Italija strateški partneri o čemu najbolje svedoči stalni napredak u oblasti ekonomske saradnje.

Predsednica Vlade istakla je da će potpisani sporazum omogućiti ne samo nastavak saradnje u domenu ekonomije i proizvodnih delatnostiveć i proširiti saradnju na oblasti savremenostvaralaštva i kreativnih industrija, obrazovanja i nauke, sa ovom italijanskom regijom.

Brnabić je ocenila da je Srbija zainteresovana za nastavak saradnje u oblasti inovacionih tehnologija i investicija malih i srednjih preduzeća iz Veneta, regije koja se u ovoj oblasti pokazala kao lider u Italiji.

Dobri uslovi i podsticaji koje Srbija nudi italijanskim kompanijama stabilno poslovno okruženje su garant nastavka saradnje, istakao je predsednik Veneta, naglašavajući da Srbiju doživljava kao suseda i veoma važnog partnera.

Predsednik Veneta Luka Zaja ponudio je pomoć i iskustva koje Veneto ima u oblasti digitalizacije zdravstva, s obzirom na to da je ova regija uspela u potpunosti da digitalizuje zdravstveni sistem, a što je omogućilo i potpunu kontrolu troškova, lakši rad zdravstvenim radnicima i veće poverenje građana u zdravstveni sistem.

Premijerka Brnabić objasnila da Srbija ubrzano radi na planu digitalizacije, a da će fokus Vlade u narednom periodu biti upravo na kompletnoj digitalizaciji zdravstvenog sistema, i da bi u tom smislu iskustva Veneta bila višestruko značajna za Srbiju.

Predsednik Veneta zahvalio je na pomoći koju je Srbija uputila Veneciji za sanaciju štete nastale nakon poplava u ovom italijanskom gradu u novembru prošle godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*