“NJEGOŠEV DAN“ U MATICI SRPSKOJ

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanom otvaranju “Njegoševog dana“ u Matici srpskoj. Osim gradonačelnika, tom prilikom prisutnima su se obratili predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić i Episkop mohački gospodin Isihije.

– Kao što je neraskidiva veza između Matice srpske i Novog Sada, tako je neraskidiva i vanvremenska veza između našeg vladike Petra II Petrovića Njegoša i te naše najstarije književne, kulturne i naučne institucije. Nije onda slučajno što je Matica srpska pre 13 godina osnovala Njegošev odbor. Iako danas postoje pokušaji da se drugačije sagleda lik velikog državnika, diplomate, mislioca Njegoša, koji je bio ispred svojih savremenika, a čini se i ispred današnjeg vremena, ne može se političkim aktima  poništiti ono što je stvarao i pisao. Nema administrativne mere koja može da poništi vezu između velikog vladike i srpske kulture i književnosti – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić istakao je da je u poslednje dve godine dobra saradnja sa državnim organima, od Grada Novog Sada do Republike Srbije, omogućila Matici da postigne izvanredne rezultate kako se i očekuje od jedne takve institucije.

– Današnji dan je posvećen Njegošu, a o tome koliko je on važan za srpsku kulturu, bar na ovom mestu ne treba mnogo govoriti. Ove godine, na još jednom naučnom skupu biće promovisan prethodni zbornik koji je doneo nova saznanja i veoma zanimljive uvide u tumačenju Njegoševog dela, što podrazumeva dublje razumevanje Njegoša. Mi ćemo učiniti sve da Njegoš ostane jedna od kapitalnih stvari u svekolikom srpskom pamćenju – izjavio je prof. dr Dragan Stanić.

U okviru programa “Njegoševog dana“ predviđeni su prikaz Njegoševog zbornika Matice srpske br. 3 i naučni skup “Jezik u Njegoševim delima“ u kojem učestvuju ugledni akademici i profesori.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*