O eventualnom produžavanju policijskog časa za Uskrs još nije odlučeno, građani će biti obavešteni

BEOGRAD –

Građani će o eventualnom produžavanju policijskog časa uoči predstojećeg vikenda i Uskrsa biti obavešteni na vreme, kao što su i o dosadašnjim merama bili informisani, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je tako odgovorio na pitanje medija da li će građani najkasnije dan ili dva unapred biti obavešteni o eventualnom uvođenju dužeg policijskog časa.

foto BTV

“Mi smo i do sada o merama koje smo uvodili na vreme informisali građane dajući im mogućnost da se za takve mere pripreme, i tako ćemo i dalje postupati”, rekao je Gojković.

Prema njegovim rečima, epidemiološka situacija u našoj zemlji analizira se iz sata u sat, te će na osnovu tih analiza struka odlučiti da li je potrebno uvesti restriktivnije mere.

Odgovarajući na pitanje o tome da se građanima starijim od 65 omogući šetnja tokom trajanja policijskog časa koji važi za sve građane, Gojković je odgovorio da o tome odlučuje struka, napominjući da je struka upravo iskazala visok stepen zabrinutosti za najstarije sugrađane.

“Oni su nam najviše na pameti, najviše vodimo računa i brinemo o njima, zato moramo da shvatimo da mere koje Vlada Srbije sprovodi nisu bespotrebne, već su donete da se spasu životi svih naših građana”, rekao je Gojković.

Apelovao je na sve građane da strogo vode računa o merama vezanim za socijalno distanciranje, dodajući da je socijalno distanciranje “ključ svega”.

Istakao je da je verovatno sada rodbina oko 140 obolelih starijih sugrađana u gerontološkom centru u Nišu shvata šta su uradili svojim najmilijima insistirajući da ih posete.

“Jedan deo njih došao je iz inostranstva i na taj način ugrozio bezbednost svojih najmilijih i velikog broja drugih ljudi smeštenih u tom gerontološkom centru”, ukazao je Gojković.

U Srbiji je zabeležen rast broja novozaraženih, u poslednja 24 sata 424 osobe, a ukupno je 4.054 obolelih. Preminulo je još pet osoba, ukupno 85, saopštio je Gojković.

Tri najvažnija faktora u „srpskom“ scenariju

Najslabija karika u držanju virusa pod kontrolom je nepoštovanje mera, koje su jedine svrsishodne za rešavanje ove situacije i konačne pobede nad korona virusom, izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Zbog toga je još jednom pozvao sve građane da se strogo pridržavaju uvedenih mera i vode računa o socijalnoj distanci.

„Ukoliko imate tegobe, javite se lekaru, a zdravstveni sistem i zdravstveni radnici će vam pomoći da što bolje i sa što manje komplikacija pobedite bolest“, rekao je Gojković odgovarajući na pitanja na konferenciji u Palati Srbija.

Upitan da navede tri najvažnija faktora u takozvanom „srpskom scenariju“ kada je reč o korona virusu, rekao je da su prvi mere koje su uvedene.

Kako je istakao, uvedene su na vreme, onako kako je trebalo i intenzitetom koji je zahtevala epidemiološka situacija.

„Drugi je lična i zaštitna oprema koju imaju svi naši zaposleni koji su u direktnom kontaktu sa velikim brojem obolelih i treća, možda najvažnija karika, su naši zdravstveni radnici i zdravstveni sistem, kao i nezdravstveno osoblje – svi oni koji se bore za živote naših građana“, dodao je Gojković.

Tepavčević: Vikend za Vaskrs verovatno kao i prethodni

Zamenica direktora instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da će, vrlo verovatno, vikend za Vaskrs biti isti kao prethodni, sa policijskim časom.

„Niko ne može da ukine Vaskrs, to je naš najveći praznik. Svi pokušavamo da smislimo kakvo je to najbolje rešenje“, rekla je ona za televiziju B92.

Navela je da će Krizni štab pratiti situaciju iz dana u dan, ali da je vrlo verovatno da će za vikend važiti mere iste kao i prethodnog vikenda.

Na pitanje kada će biti ukinuto vanredno stanje, Kisić Tepavčević je rekla da, bez obzira na ukidanje, normalne životne aktivnosti neće biti iste kao pre.

„Mogu da kažem da se vidi kraj“, rekla je ona i dodala da će sve biti završeno uskoro.

Na pitanje da li će to biti u julu ili avgustu, rekla je „pre toga“.

izvor: RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*