Obilježavanje Dana Republike počinje 27. decembra, centralni događaji 9. januara

Фото: РТРС

Dan Republike Srpske biće obilježen u četvrtak, 9. januara 2020. godine, svečanim defileom i akademijom, a ne, kako su to pojedini mediji objavili, u petak, 27. decembra.

Foto: RTRS

Centralni događaji, kao i svake godine, svečani defile na Trgu Krajine i svečana akademija u Sportskoj dvorani „Borik“ u Banjaluci biće održani u četvrtak, 9. januara.

Istog dana biće dodijeljena i odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike, a u 12.00 časova počeće svečani defile na Trgu Krajine.

Svečana akademija povodom Dana Republike biće održana 9. januara naredne godine u dvorani „Borik“ sa početkom u 14.00 časova.

U srijedu, 8. januar predviđeno je polaganje vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju „Sveti Pantelija“, na Trgu palih boraca NOR-a ispred hotela Bosna, te na Spomen kosturnici i grobnici dvanaest banjalučkih beba na Gradskom groblju.

Delegacija kabineta predsjednika Republike položiće cvijeće i na Spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, dok će delegacija Republike Srpske položiti vijenac i na spomen-obilježje bivšeg predsjednika Republike Milana Jelića u Modriči.

Obilježavanje Dana Republike počeće tradicionalnim prijemima kod predsjednika Srpske Željke Cvijanović 27. decembar za delegacije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske i delegaciju Vlade i predstavnike Republike Srpske u zajedničkim organima BiH.

Prijemi su predviđeni i za delegaciju Ustavnog suda Republike Srpske, pravosudnih organa Srpske, MUP-a Republike Srpske i delegacije Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, delegacije boračkih organizacija Srpske, penzionisanih generala, Asocijacije stvaraoci Republike Srpske, Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske u Oružanim snagama BiH, starješina Vojske Republike Srpske i predstavnika vjerskih zajednica u Srpskoj.

U subotu, 28. decembra predviđeni su prijemi za sportiste, studenate i nagrađene učenike, delegacije kulturnih i naučnih radnika i predstavnike izdavača iz Republike Srpske, delegacije privrednika, Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske i predstavnike medija.

Dan Republike, 9. januar, biće svečano i na primjeren način obilježen u svim gradovima i opštinama Republike Srpske, a 10. januara predviđeno je obilježavanje ovog značajnog datuma u Brčko Distriktu, te Istočnom Sarajevu koncertom Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

IZVOR:RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*