Očekivano: Pobednik je Johans; Čestitka Vučića

Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Sofija — Klaus Johanis ponovo je izabran za predsednika Rumunije, ostvarivši ubedljivu pobedu u drugom krugu.

Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Njegov protivkandidat bila je liderka Socijaldemokratske partije Vjorika Dančila.

Prema 88 odsto izbrojanih glasova, Johanis je osvojio 63,2 odsto glasova, a donedavna premijerka Dančila 36, 8 odsto.

„Rumunija je pobedila! Evropska, normalna Rumunija je danas pobedila! Rumuni su heroji dana. Izašli su na glasanje u impresiovnom broju…“, poručio je sinoć Johanis iz sedišta Nacionalno liberalne stranke nakon objavljivanja izlaznih anketa koje su prognozirale njegovu pobedu.

Johanis (60), koji je pre ulaska u politiku bio profesor fizike u srednjoj školi, istakao je da ovu pobedu prihvata sa „radošću, zahvalnošću, skromnošću i verom u Rumuniju“.

Izlasnost u drugom krugu izbora iznosila je 49,87 odsto, što je manje u odnosu na 53,17 odsto koliko je bila 2014, preneo je AP.

„Sada, posle ove pobede, ima mnogo stvari koje treba da se urade, mnogo toga treba da se popravi. Ovo je značajan poraz za Socijaldemokratsku partiju, ali moramo biti realistični. Dobili smo važnu bitku, ali rat tek treba da bude izvojevan. Moramo da glasamo i na lokalnim i parlamentarnim izborima“, poručio je Johanis, preneo je Ađerpres.

Johanis je rekao da će tek kada Socijaldemokratska partija bude poslata u opoziciju onda moći da se uradi ono što su Rumuni tražili.

U Rumuniji su pod socijaldemokratskom vladom Dančile unazađene antikorupcijske mere i oslabljena nezavisnost sudstva, što je izazvalo oštre kritike Brisela, navodi Rojters.

Zapadni saveznici i Evropska unija su međutim odali priznanje Johanisu zbog pokušaja da zaštiti vladavinu prava, posebno zbog suprotstavljanja pokušajima da se ograniči nezavisnost sudstva.

Predsednička ovlašćenja u Rumuniji su uglavnom ograničena na imenovanje mandatara na osnovu toga koja grupacija ima dovoljno poslanika da formira vladu.
Predsednik takođe može da ospori zakone pred Ustavnim sudom i da postavi glavne tužioce.

Johanis će imati priliku da postavi tužioce za korupciju i mafiju, koji će se ozbiljno suprotstaviti rasprostranjenoj korupciji uz podršku premijera Ludovika Orbana, koji je dobio podršku za svoju liberalnu manjinsku vladu pre tri nedelje.

Čestitka iz Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je svom rumunskom kolegi Klausu Johanisu na reizboru, saopšteno je iz danas iz Predsedništva Srbije.

„Povodom Vašeg ponovnog izbora za predsednika Rumunije, upućujem Vam srdačne čestitke i najbolje želje za uspeh u radu. Uveren sam da Vam poverenje građana Vaše zemlje daje snažnu volju da ih vodite putem uspeha i daljeg napretka“, navodi se u Vučićevoj poruci.

Predsednik Srbije se zahvalio Rumuniji na poštovanju teritorijalnog integriteta i podršci evrointegracijama Srbije i naveo da Rumunija u Srbiji ima „iskrenog prijatelja i pouzdanog partnera“.

Prema Vučićevim rečima, format Kvadrilaterale je veoma značajan za razvoj dobrosusedskih odnosa.

„Nadam se da ćemo saradnju da nastavimo i kroz format Kvadrilaterale, odnosno Visokog saveta za saradnju Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke, jer taj vid saradnje smatram veoma značajnim za razvoj dobrosusedskih odnosa i promociju politike mira i stabilnosti u regionu, kao i društveni i ekonomski razvoj Srbije“, naveo je Vučić.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*