Odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD usvojio optužbe protiv Trampa

Foto: Screenshot

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa SAD usvojio je danas optužbe protiv predsednika Donalda Trampa za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, što ukazuje na to da će on gotovo izvesno biti treći američki predsednik koji je opozvan u donjem domu parlamenta.

Foto: Screenshot

 

Pravosudni odbor u kojem demokrate imaju većinu glasao je 23 prema 17 za odobravanje optužnice kojom se Tramp tereti za zloupotrebu ovlašćenja kabineta prilikom vršenja pritiska na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Džozefa Bajdena, mogućeg kandidata demokrata na izborima naredne godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.
Panel je odobrio i optužnicu koja Trampa tereti za ometanje rada Kongresa.
Predsedavajući Odbora Džeri Nadler rekao je posle glasanja da je „danas svečan i tužan dan“ i da će Predstavnički dom delovati veoma brzo“.
Usvajanjem optužbi u Odboru za pravosuđe otvaraju se vrata za glasanje celog Predstavničkog doma o opozivu Trampa sledeće nedelje, čime će proces opoziva u donjem domu biti okončan.
Ako donji dom izgalasa opoziv Trampa, što je gotovo izvesno, predsednik SAD bi se u roku od nekoliko nedelja našao na suđenju u Senatu, gde njegovi republikanci imaju većinu.
Da bi bio smenjen sa mesta predsednika, za osudu Trampa treba da se izjasni 67 senatora, što nije verovatno.
Proces opoziva Trampa u Predstavničkom domu Kongresa četvrti je takav slučaj u istoriji SAD. Predsednik Endrju Džonson opozvan je u Predstavničkom domu 1868. godine, a predsednik Bil Klinton 1998. godine, ali je Senat potom glasao protiv opoziva obojice. Ričard Nikson je podneo ostavku na mesto predsednika 1974. godine, pošto je bilo izvesno da će biti smenjen.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*