Pašalić: Napadi na novinare učestali i sve brutalniji, današnja blokada RTS-a vrhunac

Foto: 021.rs

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je da su proteklih nekoliko nedelja napadi na novinare i novinarska udruženja učestali i brutalniji i dodao da je današnja blokada zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) vrhunac nasilja, da se novinarima te kuće ograničava ulazak i izlazak iz zgrade te televizije.

Svaka vrsta napada na novinare predstavlja pretnju sa teško predvidivim posledicama po društvo„, izjavio je Pašalić zahtevajući od nadležnih da u slučajevima ugroženosti novinara reaguju efikasno i odgovorno.
Foto: 021.rs
Kako se navodi u saopštenju, Pašalić je naveo da je u toku jučerašnjeg dana stigao veliki broj obraćanja instituciji zaštitnika građana i dodao da su pored redakcije Kurira i Udruženja novinara Srbije pretnje i napade prijavljivali i drugi novinari.
Pašalić je dodao da su tim događajima prethodili napadi na novinare i redakciju N1, vređanje novinarke RTS-a i sprečavanje ekipe Al-Džazire da prisustvuje medijskom događaju.
Ovaj vid nasilja, koji dobija nove oblike, počeo je negiranjem prava na kritičko mišljenje i slobodu izražavanja i preduslov je za pojavu svake vrste isključivosti„, ocenio je Pašalić.
Dodao je da je javnost u Srbiji uznemirena netrpeljivošću i antagonizmom u društvu i da se mržnja prema neistomišljenicima i polarizacija društva prelila, između ostalog, i na novinare i eskalirala u direktne fizičke i verbalne obračune putem društvenih mreža.
Privikavamo se na uvrede, pozive na linč i vređanja, svakoga dana sve bestidnije„, ocenio je zaštitnik građana i dodao da će tražiti proširenje nadležnosti i u domenu zaštite novinara.
Pašalić je u međuvremenu pozvao sve novinare da se obrate instituciji zaštitnika građana koja će pored zaštite raditi i na, kako je istakao, informisanju novinara na zaštiti bezbednosti i profesije.
Ne pristajem da pojedinačnim oglašavanjem okončavam rešavanje problema bezbednosti novinara, te sam sa medijskim udruženjima pre dve godine inicirao osnivanje medijske platforme za evidentiranje napada i pritisaka na novinare i medijske radnike, a zbog potrebe uspostavljanja efikasnijeg mehanizma zaštite njihove bezbednosti„, rekao je Pašalić.
Dodao je da bi ta platforma evidentirala svaki pojedinačni slučaj ugrožavanja bezbednosti i svaki oblik pritiska na novinare i medijske radnike i direktno doprinosila delotvornijem postupanju nadležnih državnih organa u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*