Opens obeležio Međunarodni dan mladih u vreme epidemije

LOGO

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih, članovi Saveza udruženja „Omladinska prestonica Evrope – OPENS” juče su iscrtali bele krugove na travnatoj površini s desne strane Mosta slobode, na Štrandu.

Cilj akcije je da pomogne mladima da se i tokom pandemije druže, ali uz propisanu fizičku distancu.

LOGO

Član Gradskog veća za omladinu i sport Ognjen Cvjetićanin čestitao je Dan mladih i kazao da Grad bezrezervno podržava sve inicijative OPENS-a i mladih, te da su im vrata Gradske kuće uvek otvorena. Kako je istakao, mladi mogu i žele da budu odgovorni, misle kako na prijatelje, tako i na zajednicu, a performansom na Štrandu želeli su da pošalju poruku da ne moramo biti odvojeni jedni od drugih iako smo fizički udaljeni.

– Iako je godina u kojoj je naš grad poneo titulu Omladinske prestonice Evrope prošla, još uvek želimo da realizujemo brojne ideje – istakao je Cvjetićanin. – Moramo postavljati nove ciljeve, stoga sarađujemo s omladinskim organizacijama, pružimo im logističku podršku, da ih podstaknemo da učestvuju u donošenju odluka, da unapređujemo stvari i da privučemo dobru energiju.

Međunarodni dan mladih se ove godine održava pod sloganom „Youth engagement for global action”. Po rečima koordinatora OPENS-a Vukašina Grozdanovića, dobra sa-

radnja između mladih, organizacija koje se bave mladima i institucija izuzetno je važna za uspešno suočavanje s izazovima u novonastaloj situaciji. On je naglasio da će OPENS nastaviti da sprovodi programe koje je realizovao prethodnih godina da bi uspostavio održiv sistem podrške mladima.

Olivera Barišić je, u ime JKP „Gradsko zelenilo”, u čijoj nadležnosti je Štrand, podsetila na to da je najlepša gradska plaža Novosađanima omiljeno mesto letnjih dešavanja.

– Nastojimo da svi bezbedno uživaju u čarima Dunava, pa ovog leta  drugačije organizujemo sadržaje, ali to ne znači da odustajemo od druženja – kazala je Olivera Barišić. – Imali smo sjajno partnerstvo s OPENS-om, posebno prilikom organizovanja Festivala boja. Akcijom iscrtavanja krugova želimo da pokažemo da, u skladu s novim okolnostima i uslovima, i na plaži možemo negovati bliskost, istovremeno čuvajući distancu. Krugovi nisu nametnuti i nikog ne obavezuju, već su tu da podsete građane na to da budu oprezni.

Po podacima OPENS-a, mladima su za vreme epidemije koronavirusa najviše nedostajale svakodnevne aktivnosti i male stvari, poput odlaska na Akademiju umetnosti gde mogu nesmetano da sviraju instrumente, da se druže, da bez straha zagrle bližnje, ali su isto tako izrazili strah od mogućeg gubitka posla, smanjenih prihoda, organizovanja nastave na fakultetima, ali i da ne zaraze druge koronavirusom.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*