„Otac“ Srdana Golubovića osvojio glavnu nagradu u Monpeljeu

Film „Otac“, u režiji Srdana Golubovića, osvojio je glavnu nagradu na 42. Međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Monpeljeu.

 

Foto: Screenshot
Potresna priča inspirisana istinitim događajima, odlukom stručnog žirija, ovenčana je prestižnom nagradom „Zlatna Antigona“, u takmičarskom programu dugometražnog igranog filma.
Nakon premijere na Berlinskom filmskom festivalu, gde je film osvojio dve nagrade, ovo ostvarenje nastavilo je da niže priznanja – „Zlatna vrata“ na Pulskom festivalu, odličje za najbolji međunarodni narativni film na 21. Međunarodnom filmskom festivalu u Kalgariju, kao i Prva nagrada na 13. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE).
Glavnu ulogu u filmu tumači Goran Bogdan, a ostale su poverene Borisu Isakoviću, Nadi Šargin, Milici Janevski, Vahidu Džankoviću, Jovi Maksiću, Nikoli Rakočeviću, Milanu Mariću i Ljubomiru Bandoviću. Prvi put na filmu našli su se i Ajla Šantić i Muharem Hamzić.
Film su podržali Filmski centar Srbije, nemački fond MDM, francuski fond Cinema du Monde, te filmski fondovi Hrvatske, Slovenije i BiH, Arte France i ZDF Arte, kao i evropski fond Eurimages za koprodukcije.
Autor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*