Otkaz za lažno bolovanje: Kazne i za lekare

Foto: Prva TV

Beograd — Ukoliko budu usvojene izmene Zakona o radu, zaposleni u Srbiji mogli bi dobiti otkaz ako se utvrdi da su lažirali bolovanje.

Privredna komora Srbije je otišla korak dalje i traži sankcije i za lekara koji bez pokrića radniku otvori bolovanje. Za sada, čini se da su sindikati i vlada na istoj strani po pitanju propisa o bolovanju.

Da li treba dodatno zakonski pooštriti kontrolu opravdanosti odlaska na bolovanje? Sindikati kažu „ne“ jer je i sadašnji Zakon o radu vrlo rigorozan.

Sindikati tvrde da su predložene izmene zakona ujdurma i da poslodavci pre svega žele da socijalno osiguranje preuzme na sebe plaćanje i bolovanja do 30 dana koje sada pokriva poslodavac. A poslodavci tvrde da to nije jedini problem.

Povodom incijative Privredne komore da i lekar koji odobri lažno bolovanje snosi sankcije, u lekarskom sindikatu ističu da poslodavac nije kompetentan da o tome odlučuje

Nadležni u vladi i u sindikatima kažu da sadašnji zakon precizno reguliše kontrolu bolovanja i da ga ne treba menjati.

Donošenje novog zakona o radu planirano je do kraja 2021. godine i trebalo bi da bude u potpunosti usklađen sa standardima Evropske unije.

Foto: Prva TV

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*